Hlavní obsah

LIDEM: Chtějí poslanci ODS měnit daně? Pak my žádáme změny v restitucích

Právo, Oldřich Danda, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šance na schválení církevních restitucí v jejich současné podobě klesly. Může za to daňová rebelie v ODS. Nejen, že o nich Sněmovna bude rozhodovat až po hlasování o zvýšení DPH, tedy možná až v prosinci, ale objevila se i další podmínka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s vicepremiérkou Karolínou Peake

Článek

Strana LIDEM chce v případě, že se rebelujícím poslancům ODS podaří vynutit si změny v daňovém balíčku, otevřít otázku vyrovnání státu s církvemi, například výši finančních náhrad. Také církve již připouštějí, že by se mohla dohoda se státem změnit.

Poslanec Viktor Paggio na dotaz Práva, zda by se mohla otevřít otázka restitucí, prohlásil, že to zatím není na pořadu dne, ale dodal: „Pokud by se radikálně změnila podoba daňového balíčku a vypadly by některé rozpočtové příjmy, tak je to určitě na debatu o církevních restitucích, například o výši finančních náhrad.“

Vicepremiérka a šéfka LIDEM Karolína Peake zopakovala, že nejdřív musí být schválen konsolidační balíček. „Je pravda, že z církevních restitucí nejsme na větvi a že k nim máme výhrady, ale zdědili jsme je po Věcech veřejných. Jde nám o to, aby se o nich hlasovalo po konsolidačním balíčku,“ řekla Peake.

„Jsme připraveni dohodu držet a zákon schválit, pokud budou dodrženy všechny ostatní dohody. Stoprocentně nebudeme hlasovat pro restituce, pokud nebude zajištěn příjem do rozpočtu,“ dodala.

Peake nechtěla spekulovat, v čem by se mohl restituční zákon změnit. Uznala, že pokud by nedošlo na schválení daňového balíčku a vláda by se ocitla v demisi, zákon by spadl pod stůl: „Ano, to se opravdu může stát.“

"Když vzejdou výhrady z ODS, vzneseme je také"

Podobný názor jako Paggio má na otevření zákona i poslanec LIDEM Martin Vacek. „Naše loajalita končí s loajalitou koaličních poslanců. Pokud někteří z ODS si prosadí změny daňovém balíčku, také můžeme říci, že máme k některým věcem výhrady, například k restitucím,“ řekl Právu.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) požaduje, aby jak ODS, tak LIDEM dodržovaly podepsané dohody. „Pokud některý z koaličních partnerů není schopen dostát svým koaličním závazkům, tak taková koalice přestává mít smysl. Jinými slovy, na pořadu dne je diskuse o nezbytnosti dohody dodržovat a ne o potřebě dohody měnit,“ řekl.

Římští katolíci, kteří mají získat nejvíce majetku i náhrad, zatím nechtějí o novém vyjednávání ani slyšet. „My věříme, že zákon projde,“ řekl Právu generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub.

Ačkoliv se v kuloárech už dlouho spekuluje, že restituce jsou trnem v oku také mnoha poslancům ODS, většina občanských demokratů včera popírala, že by chtěli přepracování zákona. Z oslovených poslanců připustila pouze Ivana Weberová, že by návrh zákona ještě debatu snesl.

„Asi by to nebylo špatné, ale rozhodně se nechci stavět do pozice Petra Tluchoře,“ řekla Právu. V minulosti měla k restitucím velké výhrady a do zákona prosadila paragraf, že církve musí prokázat, že majetek, o který žádají, jim byl ukraden. „Pro současnou podobu zákona jsem připravena hlasovat, i když nejsem nadšená z té finanční stránky,“ dodala.

Anketa

Měly by být církevní restituce podmíněny zvýšením DPH?
ano
1,3 %
ne
10,9 %
nesouhlasím ani s restitucemi, ani se zvýšením DPH
87,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18480 čtenářů.

Reklama

Související články

Poslanci odmítli zvýšení DPH

Po několikahodinové debatě ve Sněmovně ve středu večer poslanci odmítli vládní stabilizační balíček. Koalice nedala dohromady 101 poslanců. Kabinet chce proto...

Výběr článků

Načítám