Hlavní obsah

Lidé v Krupce musí jít k volbám potřetí, rozhodl soud

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Hlasování v květnových opakovaných komunálních volbách v Krupce na Teplicku ve středu zneplatnil ústecký krajský soud. Lidé tak budou během necelého roku volit městské zastupitelstvo již potřetí. K soudu návrhy na neplatnost květnových opakovaných voleb podali zástupci sdružení Zdravá Krupka, ODS, ČSSD a Dělnické strany sociální spravedlnosti. Soud zamítl návrh zrušit platnost celých voleb, podle verdiktu ale ke kupčení s hlasy došlo.

Foto: ape, Právo

Na opakované volby v Krupce dohlíželi i policisté

Článek

„Soud přepočítal volební hlasy ze všech okrsků a zjistil, že došlo k manipulaci s voliči. Soud zjistil větší počet shodně upravených volebních lístků,“ řekla předsedkyně senátu Markéta Lehká s tím, že na vyslovení neplatnosti voleb to nestačilo.

O přízeň voličů by se tedy měli ucházet stejní kandidáti ze stejných stran a sdružení. Termín opakování voleb by měl do 30 dní stanovit ministr vnitra.

Současné vedení radnice verdikt soudu moc nepotěšil, starosta Milan Puchar (ODS) proces s tímto výsledkem považuje za zbytečný. „Rozhodnutí je k ničemu, vůbec nic neřeší. Lepší by bylo, kdyby soud návrhy zamítnul nebo zrušil celé volby,“ řekl Puchar Právu.

Uplácení provalili nespokojení voliči, kteří dostali zaplaceno méně

Strany si po květnových opakovaných volbách u soudu stěžovaly hlavně na podezření z nákupu hlasů voličů, přičemž zprávy o opakovaném a jen lépe maskovaném kupčení s hlasy začaly prosakovat už před volbami. V den voleb před televizními kamerami uplácení potvrdili dva obyvatelé sídliště Maršov, kteří měli dostat stokorunu a vyplněný hlasovací lístek.

„Přišli jsme tam, dali nám cash, obálku a vyplněný lístek. Bylo nás 200, 300 lidí,“ řekl novinářům jeden z dvojice. U soudu vystoupila řada svědků zejména z řad novinářů, kteří většinou popisovali setkání právě s touto dvojicí, která podle svých slov dostala místo slíbených 300 korun jen stovku. „Muže zřejmě přiměl k výpovědi vztek,“ řekl na dotaz soudu jeden z novinářů.

Za vše prý mohou novináři

Jeden z mužů, kteří vystoupili před kamerami, v pondělí u soudu tvrdil, že byl opilý a neví, o čem s novináři hovořil. Další svědci většinou uplácení popřeli. Tajemník krupské radnice František Růžička k soudu přišel s verzí, že lidé vypovídající před kamerami od médií dostali zaplaceno 15 000 korun.

„Předpokládám, že to pravda je. Sdělovací prostředky hledají senzaci tam, kde není,“ tvrdil Růžička, podle kterého byly volby v pořádku. Novináři, kteří před soudem vypovídali, jakékoli uplácení svědků rezolutně odmítli. Naopak tvrdili, že se jim zdáli důvěryhodní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám