Hlavní obsah

Lidé už se nebudou moci seznamovat, znělo ve Sněmovně o istanbulské smlouvě

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novodobé norimberské zákony, neomarxistický paskvil, diskriminace většiny menšinou. Taková silná slova zněla ve Sněmovně na pondělním semináři „Istanbulská úmluva a manželství pro všechny“, který pořádal poslanec Pavel Jelínek z hnutí SPD. Zúčastnili se ho především kritici Istanbulské úmluvy, o jejíž ratifikaci by měl rozhodovat parlament.

Foto: Archiv Karly Maříkové

Kvůli istanbulské smlouvě už muži o Velikonocích nebudou plést pomlázky a ženy barvit vajíčka, strachuje se poslankyně Karla Maříková (SPD).

Článek

Úmluva má za cíl potírat násilí na ženách a zaměřuje se především na prevenci a ochranu obětí. Byla přijata Radou Evropy v roce 2011, ratifikovalo ji zatím 33 států. ČR patří mezi ty, které ji jen podepsaly, o ratifikaci se nyní vede diskuse.

Text úmluvy je dostupný zde.

Kritici poukazovali především na obavy, že úmluva je politickým dokumentem, který má zničit tradiční rodinu a diskriminuje heterosexuální muže. Někteří řečníci také varovali, že podle nich má dokument otevřít v Evropě cestu islámu.

Bývalý sociální demokrat Jaroslav Foldyna označil úmluvu za strašný dokument, který diskriminuje část obyvatelstva. „Jsou to nové norimberské zákony,“ řekl. „Všichni poslanci, co budou hlasovat pro tento neomarxistický paskvil, si nezaslouží váš hlas v příštích volbách,“ hřímal za potlesku účastníků.

Putin slíbil zachovat pojmy maminka a tatínek v Rusku

Evropa

Poslankyně Karla Maříková (SPD) varovala před ohrožením některých kulturních a společenských stereotypů. „O Velikonocích už muži nebudou plést pomlázky a ženy barvit vajíčka. Znamená to, že už nebudeme holčičky oblékat do růžových šatiček, muž už nebude moci nosit ženě květiny, otvírat jí dveře, budeme se bát oslovit opačné pohlaví za účelem seznámení. Bez těchto stereotypů bychom nebyli na světě, myslíte, že vaši rodiče se seznamovali s páskou na očích?“ řekla Maříková s tím, že ženám, které zažívají násilí, žádná úmluva nepomůže.

Mezi řečníky byla i exposlankyně za TOP 09 Nina Nováková, která patří k největším kritikům úmluvy. „Usnesení Rady Evropy například požaduje, aby byl sexismus, kam patří i vtipy o blondýnách či narážky, že to dnes ženě sluší, považován za trestný čin,“ varovala.

Úmluva nově definuje některé trestné činy, například mrzačení ženského genitálu, vynucenou sterilizaci či stalking, který je v ČR trestným činem už od roku 2010.

Transgender žena nepřesvědčila

Někteří řečníci varovali před posilováním genderové ideologie a indoktrinací ve školách a školkách. „Pošlete do školy holčičku a vrátí se vám chlapeček,“ řekl jeden z účastníků.

Ženy se bouří proti veřejným genderově neutrálním toaletám v Sydney

Styl

V debatě vystoupila i zastánkyně Istanbulské úmluvy, která se narodila jako muž, ale nyní se identifikuje jako žena. „Pohlaví ani gender si člověk nevybírá, s tím se prostě narodíte. Já jsem se narodila s mužským pohlavím a ženským genderem, ale chvíli mi trvalo, zjistit, co to je, protože mi nikdo nedal informace, že něco takového existuje,“ řekla s tím, že je důležité, aby se s těmito tématy seznamovaly už malé děti, protože LGBT děti zažívají ve školách často šikanu kvůli své orientaci.

„Neexistuje jediný případ, že by si muž náhle usmyslel, že je žena, to je absurdní. Vy to víte, že jste žena,“ řekla diskutující za nesouhlasného šumu a posměchu ostatních účastníků.

Podle Patrika Nachera (ANO) má úmluva ženy a muže roze­štvávat. „Pod slupkou dobra se skrývá nebezpečná ideologie. Budeme nálepkováni už jen proto, že jsme se dnešního semináře zúčastnili,“ řekl. Naopak jeho poslanecká kolegyně Helena Válková, která je vládní zmocněnkyní pro lidská práva, se chce o ratifikaci dokumentu zasadit.

Protlačit úmluvu bude ale složité: nejsilnější klub ANO je v názorech rozpolcený, většina ODS, KDU-ČSL je proti, stejně jako SPD a komunisté. Naopak pro přijetí je většina ČSSD, Pirátů, TOP 09 a STAN.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám