Hlavní obsah

Lidé si připomínají památku válečných veteránů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Armáda i veřejnost si ve čtvrtek připomínají Den válečných veteránů. Symbolem svátku, který se celosvětově slaví od konce první světové války, jsou vlčí máky, které v roce 1918 pokrývaly hroby padlých.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Sázením rozkvetlých vlčích máků si Liberec v parku Paměti národa připomněl 11. listopadu 2021 bojovníky za svobodu u příležitosti Dne válečných veteránů.

Článek

Armáda si svátek připomněla na pražském Vítkově. Tradičního pietního aktu se vedle náčelníka generálního štábu Aleše Opaty zúčastnili i další představitelé státu, samospráv a veteránských organizací.

Další akce probíhají během dne i na řadě míst po celé republice. Na pražském náměstí Míru armáda ve čtvrtek prezentuje ve spolupráci s Československou obcí legionářskou soudobou i historickou vojenskou techniku.

Nezisková organizace Post bellum stojící za sbírkou Paměť národa organizuje na náměstích v řadě měst symbolické sázení vlčích máků.

Připomínkovou akci pořádá také krajské vojenské velitelství u Památníku obětí druhé světové války v ostravských Komenského sadech. Několik piet bude i v Liberci – konkrétně na zajateckém hřbitově v Ostašově, vojenské části hřbitova v Ruprechticích a na Štefánikově náměstí, kde se uskuteční slavnostní nástup 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany, aktivních záloh a Krajského vojenského velitelství Liberec. I v Liberci se budou sázet vlčí máky – v parku Paměti národa.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Slavnostní nástup pluku, aktivních záloh a Krajského vojenského velitelství Liberec se konal na Štefánikově náměstí v Liberci u příležitosti Dne válečných veteránů.

V Plzni pak tamní krajské vojenské velitelství a zástupci obce legionářské uctí veterány u pomníků v Brojově ulici a v parku Homolka, pietní setkání bude i u hřbitova v Plzni-Černicích.

Den otevřených dveří se ve čtvrtek koná v brněnském Komunitním centru pro válečné veterány. Pietních setkání se lze zúčastnit i v Brně-Tuřanech.

Další akce připomínající den veteránů proběhly v minulých dnech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám