Hlavní obsah

Lidé se tajemných Brd bojí, pomohou jim průvodci

Právo, Ivan Blažek

Už tento víkend startuje seriál komentovaných pěších i cyklistických výletů do někdejšího vojenského újezdu Brdy. Toulky s průvodcem mají nejvyšší vnitrozemské pohoří zpřístupnit i těm, kteří se obávají neznámého terénu nebo chtějí poznat víc než jen nejznámější lokality.

Foto: Radka Žáková

Cyklisté se v Brdech budou moci spolehnout na doprovod průvodce.

Článek

Návštěvnost totiž zatím poněkud zaostává za očekáváním. „Rozhodli jsme se jít cestou komentovaných prohlídek, protože jsme zjistili, že se lidé často do centrálních Brd bojí, nevyznají se tam,“ uvedl Luboš Gardoň, projektový manažer Destinační agentury Brdy.

Plzeňská cykloprůvodkyně Radka Žáková to potvrdila: „Hlavně ti starší, kteří nevyužívají GPS, mají obavy, že se ztratí.

Překvapilo mne, že i lidé z blízkého okolí Brd – tam, kde ještě nejsou vyznačené cyklotrasy – byli uvnitř poprvé.“

Patnáct výletů

V Chráněné krajinné oblasti Brdy, která zhruba odpovídá bývalému vojenskému prostoru, je zatím vyznačeno na 150 kilometrů cyklostezek, dalších padesát kilometrů ještě zbývá, pěší turistické značení je podle Gardoně dokončené.

„Návštěvnost ale není taková, jak se předpokládalo, je to kolem deseti tisíc lidí za loňský rok,“ konstatoval projektový manažer Gardoň.

„Komentované prohlídky by měly přispět k tomu, že Brdy začnou být vnímané jako skutečný turistický cíl i s pozitivním dopadem na obce v okolí,“ dodal.

Na tuto sezónu je v plánu patnáct výletů s průvodcem, šest je určeno pro cyklisty, zbytek pro pěší. „Některé budou zaměřené na tamní zaniklé obce, jiné na přírodní zajímavosti, počítá se třeba s cyklistickou vyjížďkou s důrazem na vojenskou historii nebo s pěším putováním za trilobity,“ uvedla Žáková.

První výlet tuto neděli bude zaměřený na tamní vzácnou květenu, poslední, který se uskuteční 21. října, zavede turisty k hradu Dršťka.

Vzhledem k náročnému terénu nepřesáhnou délky cyklovýletů pětatřicet kilometrů, pěší trasy budou do patnácti kilometrů. Startuje se z obcí, do nichž zajíždí veřejná doprava, z Mirošova, Hořovic nebo Teslín. „Zájemci si musí předem rezervovat místo,“ řekl Gardoň.

Na první akci volná místě ještě jsou. Dospělí zaplatí 110 korun, děti o dvacku méně. „Příští rok počet výletů asi rozšíříme, počítáme i s akcemi pro školy,“ uzavřel Gardoň. Další info zde nebo na tel. č. 725 443 243.

Reklama

Výběr článků

Načítám