Hlavní obsah

Stovky lidí se sešly k protestu proti vládním opatřením

Novinky, ČTK, kk, ok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na pražském náměstí Republiky se ve středu sešli odpůrci vládních opatření proti šíření koronaviru. Na místě byly stovky lidí, ač policie hlídá prostor demonstrace, kde jich byla přibližně povolená stovka. Davy ale zaplnily okolní ulice. O půl druhé demonstrace skončila a lidé začali podepisovat petici proti vstupu amerických lékařů do ČR.

Záznam: Demonstrace v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

V hlídaném prostoru lidé dodržovali rozestupy, ovšem ti, co se akce oficiálně neúčastní, zaplnili ve velkém okolní ulice. Policie upozornila, že tito účastníci se vystavují možnému postihu, že nedodržují vládní opatření.

„Kapacita shromáždění byla naplněna, takže prostor byl uzavřen a rozdělen,“ řekl Novinkám mluvčí policie Jan Daněk. Kolik lidí se na náměstí sešlo, policie zatím neuvedla. Později odpoledne informovala, že během celého opatření zajistila celkem šest lidí, kteří jsou podezřelí z přestupku.

Lidé za policisty často nedodržovali odstupy od ostatních a někteří ani neměli nasazeny roušky. Policie je však na místě nepokutovala, ale zvolila oznámení přestupků správnímu orgánu. Některé prohřešky řešila domluvou.

Strkanice a zajištění prvního demonstranta na náměstí RepublikyVideo: Novinky

Policie nezasahovala, docházelo k dílčím konfliktům kvůli upozorněním na rozestupy. Skupina několika mužů se například nevybíravě přela s antikonfliktním týmem a nařkla ho, že chce vyvolat konflikt.

Řečníci na demonstraci upozornili na to, že stát by měl chránit především seniory a nemocné, a ne přijímat plošná opatření, která postihnout ty, co nejsou nemocní a nijak zvlášť ohroženi. „Každý z nás odpovídá za své zdraví sám. Nemusíme se nechat kolektivně chránit státem, protože nejsme malé děti,” zaznělo.

Svolavatel akce Jan Tesař vyzval účastníky, kteří zůstali za policisty, aby dodržovali opatření, měli nasazené roušky a dodržovali rozestupy.

Platná vládní opatření proti šíření covidu-19 umožňují konat demonstrace s maximálně 100 účastníků. Na shromáždění budou dohlížet policisté, násilné střety neočekávají. Také podle organizátorů bude akce nenásilná.

Odpůrci roušek a vládních opatření se v řadě evropských měst střetli s policií

Zahraniční

Do centra Prahy bylo na středu svoláno několik protestních shromáždění a recesistických akcí. Jedna z nich i na Staroměstské náměstí. Ta ale byla zrušena a její účastníci se přesunuli na náměstí Republiky.

Policie zadržela na Staroměstském náměstí přes sto demonstrantů

Krimi

Střet s policií

Poslední protest v Praze, který se uskutečnil 18. října na Staroměstském náměstí, skončil násilně. Část demonstrantů se po oficiálním konci akce střetla s policií.

Pří protestu 18. října zadrželi policisté přes 100 demonstrantů a došlo k několika potyčkám. Například zcela bez důvodu na policisty zaútočila skupina hooligans. Policisté na ně použili donucovací prostředky jako slzný plyn, vodní dělo, zásahové výbušky a další. Tři zasahující policisté skončili v nemocnici.

Demonstraci 18. října nakonec pořadatelé předčasně ukončili. Na náměstí se totiž sešlo několikanásobně víc lidí, než tehdy povolených 500. Většina neměla roušky a nedodržovali dostatečné rozestupy. Policie zasahovala až poté, co je někteří účastníci začali napadat.

Reklama

Výběr článků

Načítám