Hlavní obsah

Lidé nejvíc věří Babišovi a Bartošovi

• Aktualizováno

Ze zástupců stran lidé nejvíc věří premiérovi Andreji Babišovi (40 procent) a pirátskému lídrovi Ivanu Bartošovi (33 procent), zjistila agentura CVVM. Největší nedůvěru naopak budí lídr SPD Tomio Okamura a předseda lidovců Pavel Bělobrádek (shodně 60 procent).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Důvěra stranickým představitelům v listopadu 2018

Článek

Výzkum probíhal ve dnech od 3. do 15. listopadu a tak nezohledňuje důvěru v Andreje Babiše poté, co propukla kauza s údajným zavlečením jeho syna na Krym.

V době měření Babišovi věřilo až 40 procent dotázaných, na druhou stranu až 55 procent mu naopak nedůvěřuje. Předsedovi Pirátů Bartošovi nedůvěřuje 49 procent lidí a důvěřuje 33 procent dotázaných. Jen o dva procentní body méně lidí důvěřuje lídrovi SPD Tomio Okamurovi. Ten však zároveň společně s předsedou lidovců Pavlem Bělobrádkem budí také největší nedůvěru, až 60 procent.

Nadpoloviční míru nedůvěry si drží i šéf komunistů Vojtěch Filip, 58 procent. Věří mu naopak méně než čtvrtina dotázaných (23 procent). Stejnou důvěru si drží opoziční lídr ODS Petr Fiala, šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek nebo šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Nedůvěra stoupá

Důvěru 22 procent si u dotázaných shodně drží předseda sociálních demokratů Jan Hamáček i lídr TOP 09 Jiří Pospíšil. Rovná polovina lidí nevěří lídrovi hnutí STAN Petru Gazdíkovi.

Nejvýraznější byl růst nedůvěry u Jiřího Zimoly, který v době sběru dat rezignoval na funkci statutárního místopředsedy ČSSD, a u předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila. Zimolovi stoupla nedůvěra o devět procentních bodů na 44 procent, Pospíšilovi o osm procentních bodů na 49 procent. Shodně o sedm procentních bodů se zvýšila nedůvěra v místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka na 53 procent a v předsedu sociálních demokratů Jana Hamáčka na 51 procent.

Obecně je míra nedůvěry v politiky o téměř polovinu vyšší než míra důvěry. Obliba politiků podle CVVM od minulého průzkumu, který proběhl v květnu 2018, klesla. Výzkumu se zúčastnilo 1104 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám