Hlavní obsah

Lidé nechtějí platit za nadstandardy, uvítali by dřívější termín operace

Právo, Václav Pergl

S velkým očekáváním loni ministerstvo zdravotnictví spouštělo program nadstandardů, tedy zdravotních služeb, které si pacienti hradí přímo z ruky do ruky. Slibovalo si, že nová možnost připlatit si na lepší sádru, oční čočky či očkovací látku nebo vybrat si operatéra přinese do zdravotnictví peníze. Skutečnost je ale jiná: lidé o placené nadstandardy zájem nemají nebo mají jen minimální.

Foto: Pavel Karban, Právo

Seznam nadstandardů dnes už obsahuje 18 položek a má se stále rozrůstat (ilustrační foto)

Článek

Dokonce i ti movitější raději volí standardní materiály, které jsou bezpečné a kvalitní. Seznam nadstandardů dnes už obsahuje 18 položek a má se stále rozrůstat.

Pacienti by prý spíše měli zájem zaplatit si za kratší čekání na operaci. To ale nejde. Některé nemocnice dokonce ani nadstandardy nezavedly.

Jen kapka v moři

Nadstandardy přinesly zdravotnictví podle odhadu ministerstva za první pololetí loňska (poslední čísla) 30 až 40 miliónů korun. To je kapka v moři, protože resort ročně spotřebuje téměř 300 miliard korun.

„Z dat, která máme, je patrný skokový růst zájmu mezi lednem a únorem 2012, poté lineární růst zájmu během prvního pololetí,“ soudí mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová.

Ceny se liší

Podle zástupců nemocnic je ale poptávka malá. Lidé chtějí především nadstandardní pokoje, a to hlavně v porodnicích. V nich mají soukromí, televizi, vlastní sociální zařízení, návštěvy u lůžka mohou být libovolně dlouho. Za den v nadstandardním pokoji připlácejí 300 i 700, ba i více korun. Každá nemocnice má vlastní ceníky, které se dost liší, a to jak za nadstandardy, tak za výběr operatéra. Pacient si předem musí zjistit, co kde stojí.

Zájem o nadstandardní pokoje potvrzuje i Jitka Zinke, mluvčí Ústřední vojenské nemocnice v Praze: „Zisk z nadstandardů za loňský rok vedený v účetnictví nemocnice je 132 760 korun, což je mizivá částka. Naproti tomu přes sedm miliónů korun vybrala nemocnice za nadstandardní pokoje.“ Nulový zájem o výběr lékaře za příplatek byl v Nemocnici Na Homolce. Tuto možnost proto nezavedla a neplánuje to.

Jako superspecializované pracoviště má Homolka lékaře zaměřené v oboru na určité typy výkonů. Jejich odborná způsobilost je jedním z ukazatelů mezinárodní akreditace, kterou Homolka má. Mluvčí Jitka Kalousková řekla, že o sádru pacienti zájem neměli. Také mnohé nemocnice v Plzeňském kraji všechny nadstandardní služby nenabízejí. V řadě z nich tak není možné si za příplatek vybrat operatéra.

Lékaři dostanou odměnu

Volbu lékaře nabízí Ústav pro péči o matku a dítě v Podolí. Možný je výběr porodníka k péči předporodní, poporodní i k porodu, anesteziologa a neonatologa k porodu, neonatologa k péči o novorozence, operatéra a anesteziologa k plánované gynekologické operaci. Výše poplatku se řídí ceníkem, uzavírá se smlouva mezi pacientkou, ústavem a lékařem. „Zájem je zatím spíše sporadický, ale v poslední době zaznamenáváme nárůst,“ doplnil ředitel profesor Jaroslav Feyereisl.

Loni od 1. července do 31. prosince si zvolilo lékaře 12 pacientek, letos osm. Z vybraných peněz dostanou lékaři mimořádnou odměnu ve výši 62 procent hrubé částky. Za volbu lékaře ústav loni vybral 185 000 korun, letos zatím 160 000 korun.

Podle Hegera výběr operatéra nesmí omezit přístup k lékaři, který daný výkon, třeba jako jediný na oddělení dělá. Tento lékař vždy musí být pro pacienty k dispozici.

Reklama

Výběr článků

Načítám