Hlavní obsah

Apokalypsa, bezmoc, lidé v slzách. Hodonínská nemocnice hlásí první oběť

• Aktualizováno
Právo, Novinky, coe, pko, alt

Na jižní Moravě, kterou se prohnala silná bouře, evidují záchranáři 150-200 zraněných. Hodonínská nemocnice oznámila, že někteří ze zraněných zemřeli, první informace hovořily nejméně o jednom člověku. Na některé lidi se zřítily domy či popadaly stromy. Pátrají po nich záchranáři. I ti uvedli, že budou oběti na životech.

Tornádo na HodonínskuVideo: Lovci bouřek, extrémní počasí a jiné jevy/Eric Nopest

 
Článek

„Můžeme říct, že jsou oběti na životech. Přesná čísla nevíme,“ řekla Právu mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková. Podle ní zůstali lidé zavaleni pod zřícenými domy a je stále mnoho míst, kam se záchranáři zatím vůbec nedostali.

Ředitel hodonínské nemocnice Antonín Tesařík řekl, že ošetřili asi 200 zraněných. "Rozhodně jsme tady ale měli více než desítky lidí, možná to mohlo být odhadem i 200. Naváželi je sem záchranáři, hasiči i příbuzní auty," uvedl Tesařík. Podle něj vypadala situace jako na bojišti. "Byla to apokalypsa. Všude byla krev a bezmocní lidé v slzách. Zachraňovali si holé životy a přišli o střechu nad hlavou," uvedl Tesařík.

FOTO A VIDEO: Apokalyptická cesta tornáda

Domácí

Později v České televizi uvedl, že v jejich zařízení zemřel jeden člověk. "Já mohu potvrdit jednu zemřelou osobu," uvedl Tesařík. Nemocnice podle něj vyhlásila traumaplán, zraněné do ní přivážely desítky vozidel, nejen sanitek a hasičů. Zranění podle měli pohmožděniny, otevřené zlomeniny a zranění hlavy. Nebyly to desítky lidí, ale 150 až 200 zraněných. Až ráno budou zjišťovat přesné počty, dodal.

Záběry tornáda z Lužic na HodonínskuVideo: Petra Zetochová

„Povoláváme další pomoc, pomáhá nám armáda, sousedé z Rakouska, Slovenska, máme 150 zraněných, zavalené v budovách,“ řekla v České televizi mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

Podle mluvčího hasičů Jaroslava Miklošky je vážně poničeno sedm obcí. Na místo míří týmy USAR specializované na vyhledávání osob v troskách.

Zranění lidé jsou také v autech, která v bouřce havarovala, některá se převrátila.

Tornádo v Lužicích na HodonínskuVideo: Radek Imrich

Na Hodonínsko míří všechny jednotky IZS, armáda má pohotovost

Domácí
Foto: Václav Šálek, ČTK

Následky bouřky v Moravské Nové Vsi

V nemocnici v Břeclavi je nyní asi 50 lidí zraněných při bouřkách, sanitky přivážejí další.

Jižní Moravou se prohnala silná bouře, na Hodonínsku se hovoří i o tornádu. Záchranáři v oblasti vyhlásili čtvrtý stupeň mimořádné situace.

Hodonínskem prošlo tornádo, půl obce Hrušky srovnalo se zemí

Domácí

Nemocnice v Hodoníně má desítky zraněných. Do oblasti míří 200 policistů jako posily, stejně jako všechny jednotky Integrovaného záchranného systému.

Reklama

Výběr článků

Načítám