Hlavní obsah

Lidé kvůli lékům sáhnou hlouběji do peněženek

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Některé léky budou od února dražší a pacienti na ně nově doplatí až o 300 korun více než dosud. Jde především o léky na vysoký krevní tlak, řídnutí kostí, obezitu, depresi, astma, Alzheimerovu chorobu, schizofrenii a mozkovou činnost. Běžné medikamenty, jako například paralen nebo acylpyrin, by měly stát stejně jako dosud.

Foto: Czech Hero Ride
Článek

V České republice je nyní 8361 druhů léků, z nich zdravotní pojišťovny nehradí 763. Ze zdravotního pojištění je hrazeno 7598 přípravků, z toho 2410 hradí plně, na ostatní pacienti přispívají.

"V každé lékové skupině - a těch je 521 - však stále zůstává minimálně jeden lék se stejnou účinnou látkou, který je plně hrazen zdravotní pojišťovnou, a pacient tedy nemusí doplácet vůbec nic," řekla Právu ministryně zdravotnictví Marie Součková.

Souhlas pacienta s doplatkem

Zároveň má od února lékař povinnost informovat pacienta, že takový lék existuje, a pacient se může i rozhodnout, zda ho chce nebo ne.

Na nových receptech, které postupně od února budou zaváděny, jsou také tři kolonky, které označují, zda pacient doplácí, plně hradí nebo nehradí lék. Lékař tuto kolonku musí před pacientem zaškrtnout a průklep receptu založit do zdravotní dokumentace pacienta. Tak bude kontrola, jaké léky skutečně pacientovi předepsal, a není možné recept zfalšovat. Pokud lékař chce, může si od pacienta do lékařské dokumentace nechat podepsat, že pacient souhlasí s lékem s doplatkem.

Ministryně Součková si od tohoto opatření slibuje větší kontrolu nad léky a jejich úsporu, protože pacient k léku s doplatkem musí dát souhlas.

Léky s větším doplatkem
Na vysoký krevní tlak
30 až 70 Kč se bude doplácet na léky Gopten, Accupro, Prestarium, Tritace.
Plně hrazená alternativa: Ramil, Dapril, Diroton a Lisinopril-Ratiopharm.
Na osteoporózu (řídnutí kostí)
50 až 150 Kč se bude doplácet na léky Evista, Fosamax, Actomel.
Plně hrazená alternativa: Lindron.
Na obezitu
až 250 Kč příplatek na léky Meridia a Xenica.
K těmto lékům není plně hrazená alternativa, používají je však pouze silně obézní diabetici.
Na depresi
až 120 Kč na lék Seropran a Seroxat.
Plně hrazená alternativa: Citalec, Parolex, Remood a Apo-parox.
Léky na astma
až 300 Kč za lék Singulair.
Plně hrazená alternativa Accolate.
Léky na schizofrenii
až 300 korun za léky Serdolect, Zeldox, Zyprexa, Seroquel a Solian.
Plně hrazená alternativa: Rispen.
Léky na Alzheimerovu chorobu
až 300 korun za léky Exelon, Aricept, Reminyl a Ebixa.
Plně hrazená alternativa není.
Nové léky
Současně je zaváděno mnoho nových léků. Např. inzulínové pero pro téměř slepé pacienty. Stojí 900 Kč a pacient za ně nedoplatí nic.
Lék Spiriva, který je určen pro chronickou obstrukční plicní nemoc. Tou trpí asi 30 000 pacientů. Pojišťovny budou hradit měsíční terapii ve výši 1550 Kč, pacient bude doplácet asi 150 Kč.
Lék Protopic na atopickou dermatitidu, kožní ekzém. Stojí maximálně 1278 korun, zdravotní pojišťovny hradí 1050 korun, pacient doplatí 228 Kč. Podmínkou ale je, že mast musí napsat specialista, tedy dermatolog. Pokud mast předepíše jiný lékař, pacient ji hradí v plné výši, tedy 1278 korun.
Lék na astma Symbicort, na který pacient nyní doplácel 50 až 100 korun, bude bez doplatku.
Další léky, které jsou zaváděny nově a bez doplatku pacienta, se využívají především v nemocnicích.
Zdroj: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám