Hlavní obsah

Lidé by se měli chránit, sezóna klíšťat je v plném proudu

Z výletu do přírody nebo parku si Češi o tomto víkendu mohou s velkou pravděpodobností přinést domů klíště. Pětistupňová škála rizika, kterou spolu se Státním zdravotním ústavem na víkendy meteorologové avizují míru aktivity klíšťat, hlásí na pátek až neděli druhý nejvyšší stupeň. Lidé by se proto před vycházkou na zahradu nebo výletem měli postříkat ochranným prostředkem nebo se při návštěvě lesa dobře obléknout.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Lidé by se měli po návratu z přírody dobře prohlédnout.

Článek

Neměli by si sedat a lehat v porostech, vstupovat do křovin, zejména na okraji lesa, nabádá zdravotní ústav. Večer a ráno doporučují lékaři prohlídku těla, případně odstranění klíšťat.Parazit se z těla nemá odstraňovat točením proti směru hodinových ručiček, ale vyvikláním. Je dobré jej předtím usmrtit, ale nikoliv zadusit - například krémem. Účinnější jsou právě repelenty nebo cokoliv, co obsahuje líh.

Klíšťata žijí zejména v trávě, v listnatých a smíšených lesích a porostech křovin, zejména na jejich okrajích, a v porostech na březích potoků a řek. Vyskytují se i v parcích, zahradách a na neudržovaných pastvinách. Výrazně méně jich je v jehličnatých lesích bez podrostu, potkat je prakticky nelze na osluněných suchých místech a také na rašeliništích a v trvale podmáčeném terénu.

Foto: Profimedia.cz

S nadmořskou výškou klíšťat ubývá, v Česku byl ale jejich výskyt v posledních desetiletích zaznamenán i v horských polohách až na horní hranici lesa.

Loni se v Česku od klíšťat nakazilo téměř 5000 lidí, což je zhruba o 900 více než předloni. Klíšťovou encefalitidou onemocnělo 633 lidí, tři muži nemoci podlehli, lymeskou boreliózou se od klíšťat nakazilo 4350 lidí. Loňský rok byl druhý nejhorší co do počtu nakažených za posledních deset let; pouze v roce 2006 klíšťata infikovala více lidí, nakazilo se jich tehdy téměř 5400.

Reklama

Výběr článků

Načítám