Hlavní obsah

Licence v digitálních sítích: 49 žádostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání obdržela celkem 49 žádostí o licenci pro program v některé ze dvou připravovaných digitálních sítí. Předložených programů je však jen 37, neboť někteří žadatelé si podali na jeden program dvě žádosti, a to jak pro síť B, tak pro síť C. V úterý to řekl předseda rady Petr Pospíchal.

Foto: Křivoklát
Článek

Počet právních subjektů, které mají zájem o digitální vysílání, je pak ještě menší, neboť například Nova si podala celkem osm žádostí na čtyři nové programy - pro každý multiplex zvlášť. Rada vyhlásila licenční řízení pro digitální televizní vysílání na počátku listopadu, termín podání přihlášek vypršel dnes.

Rada nyní přihlášky vyhodnotí, případně požádá žadatele o jejich doplnění. Do 90 dnů od vyhlášení tendru, tedy k počátku února, pak předseda rady musí vyhlásit termín veřejného slyšení, na kterém žadatelé své projekty představí osobně. Přibližně do tří měsíců po ukončení těchto prezentací by rada měla rozhodnout o tom, kteří z žadatelů získají programovou licenci.

Koncepci přechodu na digitální rozhlasové a televizní vysílání schválila vláda letos v dubnu. Dosavadní analogové vysílání (prostřednictvím antén) by mělo skončit po roce 2010.

Digitální televize nabídne uživatelům více televizních programů, kvalitnější příjem obrazu a zvuku, který například nebude závislý na povětrnostních vlivech, či možnost sledovat televizi za jízdy v dopravním prostředku.

Vedle toho se mohou lidé těšit na doplňkové služby, například v podobě rychlého přístupu na internet, grafického teletextu kombinovaného s internetovými prezentacemi či interaktivní reklamu. Uživatelé také budou moci sledovat film na přání, nebo se přímo účastnit televizních soutěží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám