Hlavní obsah

Liberecká univerzita zažalovala pořadatele lyžařského mistrovství

Právo, Novinky, Barbora Silná
Liberec
Aktualizováno

Technická univerzita v Liberci (TUL) podala žalobu na organizační výbor únorového mistrovství světa v klasickém lyžování. Univerzita se chce soudní cestou domoci zaplacení více než 8,5 miliónu korun, které organizátoři údajně dluží za pronájem kolejí. Právu to řekla mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková.

Foto: Šulová Kateřina, ČTK

Kateřina Neumannová

Článek

„Nyní jsme se rozhodli ji aktivovat a složit soudní poplatek,“ dodala k žalobě Kočárková. Aktivace žaloby přijde univerzitu na 350 tisíc korun. Poslední kapkou byla skutečnost, že se vedení TUL nepodařilo domluvit s pořadateli splátkový kalendář. Organizační výbor svůj dluh vůči TUL sice uznal, ale peníze neposlal ani poté, co je v červnu obdržel od Mezinárodní lyžařské federace FIS.

Reakci prezidentky OV Kateřiny Neumannové se Právu nepodařilo získat, neboť na svém mobilním telefonu nebyla dostupná. 

"Vůbec mě to nepřekvapuje. Situací se bude muset zabývat organizační výbor, až se sejde," řekl peávu liberecký primátor a člen OV Jiří Kittner (ODS).

Organizátoři dluží na více místech

V případě OV přitom nejde o ojedinělý případ. Jako první svou žalobu podali už v dubnu menší věřitelé, kterým OV dlužil za ubytování. Vysoké dluhy má OV také u Dopravního podniku města Liberce (DMPL), kterému dosud dluží za provoz MHD po dobu šampionátu zcela zdarma 21 miliónů korun. „Žalobu jsme nepodali a zatím ji podávat ani nebudeme,“ uvedla v pondělí pro Právo mluvčí DPML Martina Poršová.

Ekonomické potíže přiznala na červnovém zasedání libereckých zastupitelů sama Neumannová, když uvedla, že se světový šampionát v klasickém lyžování se oproti předpokladu prodražil o bezmála 30 miliónů korun. Navíc rozdíl mezi plánovanými a skutečnými příjmy činil 86 miliónů korun. Původní plán z výnosů MS počítal 594 miliónu korun a ke konci června se podařilo získat jen 508 miliónů. Celkem byl tedy v červnu propad šampionátu ve výši asi 116 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám