Hlavní obsah

Liberec se v den zahajení mistrovství světa potýká s přívaly sněhu

– LIBEREC • Aktualizováno
Právo, Barbora Silná

Město pod Ještědem zažívá ve středu svůj historický den. Začíná tam největší sportovní i společenská událost v jeho historii - 47. Mistrovství světa v klasickém lyžování. Na příjezdy fanoušků se ve městě připravily nejen všechny složky integrovaného záchranného systému, ale v pohotovosti jsou i hoteliéři, restauratéři a prodejci nejrůznějších výrobků.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Skokanský areál 17. února. Pořadatelé mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci stále bojují s přívalem nového sněhu na sportovištích a tribunách.

Článek

Mistrovství světa od začátku příprav provázelo nepříznivé počasí. Nejprve se pořadatelé obávali nedostatku sněhu, a tak jej začali vyrábět. V případě dalších problémů se počítalo i s tím, že by se sníh začal dovážet. Nakonec ho je ale tolik, že si s ním Liberec neví rady.

Mistrovství světa v klasickém lyžování Liberec 2009. Slovinka Špela Rogeljová jede lanovkou z můstku poté, co byl trénink kvůli špatným povětrnostním podmínkám přesunut na večer.foto: ČTK/Radek Petrášek

Horní i dolní centrum lemují stánky nabízející vše od dárků a upomínkových předmětů až po informace. Naplno pracují také dobrovolníci v Tipsport aréně, kde se vyřizují akreditace sportovců a jejich doprovodu, hostů i novinářů.

„Za první tři dny jsme vydali 3500 akreditací, spotřebovali jsme na to 160 kilogramů papíru,“ řekl Právu mluvčí MS Zdeněk Soudný. Jak dodal, zprávy pro veřejnost zprostředkuje ze šampionátu po dobu necelých dvou týdnů 1477 zástupců médií.

Přímé přenosy ze sportovních areálů na Ještědu a ve Vesci mohou lidé sledovat například v Domě kultury v Liberci v rámci Hudebního maratónu anebo na medailovém náměstí, v něž se proměnilo Benešovo náměstí před libereckou historickou radnicí. Právě zde budou probíhat všechny vyhlašovací ceremoniály.

Slavnostní zahájení proběhne v liberecké Tisport aréně ve středu od 20 hodin pod názvem Bílá noc. V rámci programu zazpívá českou národní hymnu Karel Gott a vystoupí legendární skupina Deep Purple. Pro všechny návštěvníky Liberce je připraveno několik sběrných parkovišť, z nichž pojede do všech areálů pravidelně kyvadlová doprava.

Parkování před městem

Zástupci města i městské policie nedoporučují ani obyvatelům města ani návštěvníkům, aby se pohybovali po Liberci ve svých vozech. „Sice projedou prakticky všude, ale musí počítat s tím, že nezaparkují. A pokud zaparkují, mohou být zcela nekompromisně odtaženi, protože cílem je, aby byly udrženy všechny komunikace průjezdné,“ naznačil liberecký primátor Jiří Kittner (ODS).

Mimo jiné i proto je veškerá doprava po Liberci, ale i ze sousedního Jablonce nad Nisou pro turisty i obyvatele zcela zdarma. Na příjezd fanoušků se připravili i liberečtí strážníci, kteří mají k dispozici na telefonu tlumočníky, aby se případně domluvili se všemi cizinci. Tlumočníci na telefonu se domluví anglicky, německy, francouzsky a rusky. V sídle liberecké městské policie na Třídě 1. Máje je také k dispozici informační centrum, kde se návštěvníci dočkají za všech okolností pomoci. Kromě 800 policistů jdou do akce také záchranáři.

Dobrovolníci odklízejí sníh na medailovém náměstí před libereckou radnicí.foto: Právo/Barbora Silná

„Požádali jsme o výpomoc při zajištění primárních a sekundárních transportů Zdravotnické záchranné služby Ústeckého, Středočeského a Královehradeckého kraje,“ informovala Právo mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Kristýna Fejfarová. Pražská záchranná služba pomůže liberecké v případě nočních transportů leteckou záchrannou službou.

V pohotovosti jsou také všechny nemocnice v kraji. Kromě nich záchranáři spolupracují i s kolegy v německé Žitavě a polském Zhořelci, kam budou převáženi případně zranění Němci a Poláci.

Cestující do Liberce musí dbát na komunikacích zvýšené opatrnosti, protože hlavní silniční tah z Prahy na Liberec a dál pak směrem na Ústí nad Labem bude v několikakilometrovém úseku průjezdný pouze v jednom pruhu. Druhý pruh se proměnil v odstavné parkoviště. I odsud je zajištěna kyvadlová doprava.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám