Hlavní obsah

Liberec má za šampionát vrátit státu přes 17 milionů

Liberec

Stotisícový Liberec neuspěl se žádostí o prominutí sankce za porušení dotačních podmínek v souvislosti s přípravou mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009. Včetně penále musí liberecká radnice za různá pochybení při přípravě šampionátu zaplatit 17,2 milionu korun. Rozhodlo o tom Generální finanční ředitelství.

Foto: Právo

Sankce vyměřená Liberci souvisí s deseti stavebními akcemi převážně na Ještědu.

Článek

Kauza se vleče již mnoho let a Liberec se nyní proti verdiktu už nemůže odvolat. Chce ale využít ustanovení, které mu umožňuje podat novou žádost o prominutí.

„Na radě města jsme se domluvili, že podáme žádost o posečkání s úhradou odvodu a penále do 12. dubna a do té doby zpracujeme novou žádost o prominutí, v níž zdůvodníme i současnou nevalnou a nechvalnou finanční situaci města a dopady epidemie covidu a požádáme znovu o prominutí tohoto penále a odvodu,“ uvedla náměstkyně libereckého primátora Radka Loučková Kotasová (SLK).

Sankce vyměřená Liberci souvisí s deseti stavebními akcemi převážně na Ještědu. Týká se například osvětlení na skokanských můstcích, garáže pro rolby, přístupových cest či parkovacího domu.

Botanická zahrada v Liberci má nový pavilon, rostliny v něm ale nebudou

Domácí

 Věřitelé žádali 37 milionů

U něj město v žádosti o dotaci uvádělo, že vyroste na ploše osmi tisíc metrů čtverečních, namísto toho se ale vybudovalo jen na 2680 metrech čtverečních. Některé stavby vybudované se státní dotací pak město také v rozporu s dotačními podmínkami dalo do zástavy při vydávání dluhopisu.

V souvislosti s lyžařským šampionátem z roku 2009, jenž je dodnes považovaný za nejvíce nepovedenou sportovní akci v Česku, se musel Liberec také soudit s věřiteli organizačního výboru šampionátu, který řídila bývalá lyžařka Kateřina Neumannová.

Věřitelé žádali po Liberci a svazu lyžařů 37 milionů korun. Obvodní soud pro Prahu 6 ale vloni v březnu rozhodl, že Liberec není tím, kdo nese odpovědnost za dluhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám