Hlavní obsah

Letošní sucho je iluze, průměry srážek odpovídají normálu

Novinky, jas

Ačkoliv se může zdát, že letošní rok panuje podobně jako loni značné sucho, měření meteorologů tuto domněnku nepotvrzují. Od ledna do září spadlo podle dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v průměru 505 milimetrů srážek, což odpovídá 95 procentům dlouhodobého normálu. Loni byla ve stejném období situace horší, napršelo pouze 75 procent dlouhodobého průměru. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Václav Lang, Novinky

Článek

Za subjektivním vnímáním sucha je nerovnoměrné rozložení srážek v čase i prostoru, upozornila Honsová.

„Během roku jsme se setkali s několika výraznými srážkovými obdobími, kdy například po 10 dnech místy vydatně pršelo a tyto srážky významně navyšovaly průměry srážek a poté následovalo delší období beze srážek,” popsala Honsová.

Vydatné srážky byly nejčastěji spojeny s přechodem studených front, respektive v letních měsících s bouřkami.

Nerovnoměrné rozložení

Například v Albrechticích 31. května spadlo 145,5 milimetru srážek. V Krušných horách napršelo od 16. do 18. září 130 milimetrů a v Kostomlatech nad Labem zaznamenali meteorologové 24. května a od 21. do 22. července srážkový úhrn shodných 68 milimetrů.

Nerovnoměrnému rozložení srážek odpovídají i stavy podzemních vod, které jsou někde dobré, jinde podprůměrné. Kolísavé jsou tak i stavy vodních toků, jejichž hladiny po většinu roku kolísají v závislosti na aktuálních srážkách.

„Předpovídat srážky na delší časové období než několik dnů dopředu, je téměř nemožné. Nicméně klimatologické modely předpokládají, že do konce roku bude počasí v Evropě střední srážkově průměrné,” připomněla Honsová.

Počty dnů se srážkami v jednotlivých měsících na stanici v Praze-Ruzyni
leden29
únor20
březen19
duben18
květen14
červen21
červenec20
srpen13
září7

Reklama

Výběr článků

Načítám