Hlavní obsah

Léto skončilo předčasně. Teploty budou už jen klesat

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Velmi teplé počasí typické pro letní měsíce se do Česka už jen tak nevrátí. Rtuť v teploměrech bude naopak v nadcházejících čtyřech týdnech postupně klesat. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V příštích čtyřech týdnech očekáváme postupný pokles průměrných týdenních teplot. Teploty ale i tak zůstanou přibližně na úrovni dlouhodobých průměrů,“ uvedli meteorologové.

V období od 21. srpna do 17. září by se průměrné denní teploty měly pohybovat pod hranicí 20 °C. Například v průběhu druhého zářijového týdne však mohou průměrné teploty klesnout pod 15 °C.

V noci méně než deset stupňů

Denní maxima mohou být ale pochopitelně citelně vyšší. Například zkraje příštího týdne by se nejvyšší denní teploty měly podle aktuální předpovědi pohybovat mezi 22 a 24 °C. V druhé polovině týdne se dokonce mohou přiblížit až ke třicítce.

Během noci může v nadcházejícím týdnu klesnout rtuť v teploměrech klidně pod hranici deseti stupňů.

„Z hlediska množství srážek očekáváme období nadcházejících čtyřech týdnů průměrné. Přitom by se srážky měly vyskytovat poměrně rovnoměrně ve všech čtyřech týdnech předpovědi,“ uzavřeli meteorologové.

Průměrná teplota na území České republiky od 21. srpna do 17. září v letech 1981 až 2010 byla 15,3 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 61 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky 600 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám