Hlavní obsah

Letní teploty a sucho, meteorologové varují před požáry

Novinky, kre

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní teploty a žádný déšť, to je předpověď počasí na dalších několik dnů. V pátek ani v sobotu neočekávají meteorologové žádné srážky, dá se proto předpokládat, že index nebezpečí požárů se bude i nadále zvyšovat. Proto platí výstraha téměř pro celou Českou republiku.

Foto: Novinky

Pozor si mají dávat lidé především na otevřený oheň v přírodě.

Článek

Kromě Karlovarského a Moravskoslezského kraje platí výstraha před nebezpečím požárů na celém území České republiky. A to od čtvrtečního poledne minimálně do nedělních 22 hodin. Podle předpovědi budou teploty opravdu vysoké, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V pátek vyšplhá rtuť teploměru až ke 30 stupňům, v sobotu dokonce ke 32 stupňům. V neděli se bude teplota pohybovat mezi 26 až 31 stupni, v západní polovině Čech bude kolem 23 stupňů. Teplota bude výrazně klesat až během pondělí.

První přeháňky a bouřky očekávají meteorologové na západě Čech v sobotu ve večerních hodinách. Díky studené frontě, která bude zvolna přecházet k východu, a s ní spojeným srážkám se bude riziko vzniku požárů snižovat.

V neděli udeří prudké bouřky s přívalovými dešti, silným větrem a kroupami. [celá zpráva]

Pozor na grily a cigarety

Vzhledem k extrémně vysokým teplotám hrozí vznik požárů nejen v přírodě, ale také v obcích.

„Ve městech hrozí zpravidla stejné iniciátory požárů jako v přírodním prostředí (cigarety, zápalky, vařič apod.), ale také např. vznícení hořlavých kapalin a plynů, požáry způsobené létajícími balónky štěstí nebo vzniklé při grilování či odpalování zábavní pyrotechniky,“ upozorňuje mluvčí HZS Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

V přírodě by si lidé měli podle hasičů i ČHMÚ dávat pozor především na otevřený oheň, přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně, a především cigarety. V lese platí zákaz kouření celoročně.

„Při požárech na lukách a v lesích je zejména v těchto dnech důležitá všímavost občanů. Čím dříve je požár ohlášen, tím méně se rozšíří a napáchá menší škody,“ uzavírá mluvčí hasičů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám