Hlavní obsah

Letní a tropické dny v týdnu naruší občasné průtrže mračen

Novinky, jim

Slabá studená fronta od západu přinese na české území a zejména na Moravu z počátku týdne srážky a místy i bouřky. Český hydrometeorologický ústav upozorňuje, že může dojít i na přívalové deště, které by mohly v podhůří zvednout hladiny menších toků. Teploty budou nadále letní, od středy dokonce tropické. Srážky pak přijdou na řadu opět o víkendu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„V tomto týdnu bude převažovat teplé počasí s proměnlivou oblačností a s výskytem bouřek,“ avizuje předpověď ČHMÚ.

„V noci z neděle na pondělí začala přecházet naše území od západu slabá studená fronta, která se aktuálně nachází již na Moravě a postupuje dál k východu. Na frontě místy slabě prší a po jejím přechodu se mírně ochladilo,“ uvedl mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

Přeháňky nebo bouřky by se však v pondělí měly vyskytovat pouze ojediněle, na Moravě se mohou výjimečně objevit intenzivní bouřky. Přes den se teploty budou pohybovat v rozmezí 22 až 26 stupňů Celsia.

V úterý se teploty ještě o stupeň zvednou, obloha bude skoro jasná nebo polojasná, na jihu a východě se ale během dne zatáhne a odpoledne lze očekávat další přeháňky a bouřky.

„S bouřkami jsou spojeny i přívalové srážky lokálního charakteru, tedy na rozloze jen několika kilometrů čtverečních,“ sdělil Novinkám Dvořák s tím, že v nížinách to nemusí mít žádný dopad, zato na horách se mohou rozvodnit potoky a rychle zvednout hladiny menších toků v údolích.

Od středy už bude ale na české území vanout velmi teplý vzduch od jihu, který vyžene rtuti teploměrů k tropickým metám. Denní maxima se ve středu i ve čtvrtek vyšplhají až ke 30 stupňům Celsia, čtvrtek by pak měl být vůbec nejteplejším dnem týdne, nejvíce stupňů se zřejmě naměří na Moravě.

I nadále budou odpoledne kropit celé území ojedinělé přeháňky a bouřky.

Víkend bude podle meteorologů ve znamení zvětšené oblačnosti a četnějších srážek, stejně tak i bouřek. Teploty ale zůstanou letní mezi 20 až 24 stupni Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám