Hlavní obsah

Letiště Václava Havla zažilo simulaci nehody letadla

– Praha
Novinky, mak

Dým, dezorientace, panika a křik. Tak vypadalo středeční velké cvičení záchranářů simulující nehodu letadla při vzletu. Nácvik začal po 13. hodině na pražském letišti Václava Havla. Simulace trvala zhruba hodinu.

Letiště Václava Havla zažilo simulaci nehody letadla Video: Novinky

 
Článek

Na ranveji letiště Václava Havla v průběhu vzletu letadla Boeing 737-500 došlo k vysazení pravého motoru. Tah levého motoru následně stočil letadlo mimo dráhu. Nefunkční motor začal po chvíli hořet, oheň byl fiktivně vytvořený kouřovou clonou. Požár se rozšířil na palubu letadla, došlo k zakouření kabiny a posádka se rozhodla pro okamžitou evakuaci. Na palubě bylo 88 cestujících a šest členů posádky.

"Dnešní cvičení je mimořádné svým rozsahem. Na palubě 'havarovaného' letadla nebyli jen figuranti simulující běžné cestující, ale také dva imobilní cestující a policisté eskortující dvojici deportovaných osob. To umožnilo hasičům Hasičského a záchranného sboru Letiště Praha vyzkoušet evakuaci nepohyblivých cestujících a příslušníkům Policie ČR prověřit způsob evakuace zatčených a spoutaných osob,“ uvedl ředitel pro bezpečnost Letiště Praha Petr Hloušek.

Po nahlášení nehody na dispečink vyjeli na místo hasiči, záchranáři i policisté. Došlo k vypuštění záchranných skluzů u předních a zadních dveří na levé straně. Cestující včetně posádky byli za pomoci hasičů evakuováni mimo letadlo.

"Dva pasažéři byli těžce zranění, u dvou žen došlo k mnohočetným poraněním a osm pasažérů bylo zraněno lehce. Ti byli po ošetření převezeni do areálu letiště," řekl zasahující hasič Hasičského a záchranného sboru Letiště Praha.

Zásah skončil zhruba po hodině. Celou akci vyhodnotí krizový štáb. Z kamerového záznamu se bude hodnotit například rychlost zásahu a budou se hledat případné nedostatky. Cvičení prověří součinnost letištních a mimo letištních záchranných složek při řešení krizových scénářů. V loňském roce proběhl nácvik požáru letadla, již dříve se simuloval únos letounu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám