Hlavní obsah

Letecký úřad řeší let Boeingu 737 s jedním motorem z Řecka do Prahy

Úřad pro civilní letectví šetří čtvrteční let Boeingu 737 letecké společnosti Smartwings z Řecka do Prahy. Letadlo, na jehož palubě bylo 170 lidí, mělo jen jeden funkční motor. Podle úřadu je postup, kdy letoun pokračoval normálně v cestě až do cíle, nestandardní. Smartwings porušení bezpečnostních předpisů odmítla.

Foto: Profimedia.cz

Boeing společnosti Smartwings

Článek

Mluvčí úřadu Vítězslav Hezký řekl, že při výpadku motoru je běžné, že piloti přistanou na nejbližším letišti. Let s jedním motorem je sice možný, ovšem hrozí velké komplikace, pokud by měl problémy i druhý motor. Z letadla by se pak stal prakticky kluzák.

Motor letadlu vypověděl službu ve čtvrtek nad Egejským mořem při cestě z ostrova Samos, uvedl server zdopravy.cz. Posádce se ho nepodařilo znovu nastartovat. Letoun sestoupil z výšky 36 000 stop na letovou hladinu 24 000 stop a v ní po 2,5 hodině doletěl na pražskou Ruzyni.

Podle mluvčí společnosti Vladimíry Dufkové je velitel letadla zkušeným pilotem a posádka měla situaci po celou dobu pod kontrolou. „V souladu s platnými předpisy probíhá vyhodnocení průběhu letu, což je v těchto případech obvyklý postup,” dodala.

Server TV Nova v neděli uvedl, že cestující neměli o závadě tušení.

Anketa

Zažili jste někdy komplikace při cestě letadlem?
Ano
28,2 %
Ne
71,8 %
Celkem hlasovalo 7607 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám