Hlavní obsah

Leteckou dopravu nad Evropou paralyzuje sníh, Ruzyně zrušila 24 letů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sníh a mráz v neděli i nadále ochromují leteckou dopravu nad Evropou. Na letištích zůstaly uvězněny tisíce lidí, jejichž lety byly zrušeny. Největší problémy panují v Londýně a ve Frankfurtu nad Mohanem. Letiště v Praze Ruzyni zrušilo letecká spojení nejen s těmito dvěma destinacemi, ale také s Paříží a odpoledne navíc i s Amsterdamem a Bruselem.

Článek

"Od rána do současnosti máme zrušeno 12 příletů a 12 odletů, jedná se o destinace Londýn, Frankfurt nad Mohanem, Paříž, Amsterdam a Brusel," řekla Novinkám Marika Janoušková z tiskového odboru Letiště Praha.

"V tuto chvíli víme, že do těchto destinací se nebude létat až do dnešního večera. Na zítřek ještě předpověď nemáme, ale dá se předpokládat, že v kritických destinacích bude situace pokračovat," dodala Janoušková.

Frankfurt zrušil 560 letů

Na frankfurtském letišti muselo být kvůli počasí do odpoledne zrušeno 560 letů plánovaných na neděli, tedy už více než každý třetí. Mezi nimi i většina spojů s Prahou, další vypadnou v pondělí. Spoje s Prahou v neděli zrušilo také letiště v Düsseldorfu. Výpadky hlásí rovněž Mnichov, Hamburk nebo berlínský Tegel, žádný z tamních letů do Prahy a z české metropole ale zatím rušení nepostihlo.

Londýnské letiště Heathrow je po celou neděli prakticky uzavřeno, počítá se jen s několika odlety. Společnost British Airways zrušila zatím tři lety do Prahy. Teoreticky je plánován poslední, večerní spoj. Ostatní londýnská letiště - Gatwick, Luton a Stansted - jsou otevřená, ale i na nich je řada linek zpožděna nebo zrušena.

Společnost EasyJet zatím plánuje oba pražské lety z Gatwicku. Zrušila naopak ranní let do Prahy ze Stanstedu, odpolední je zatím plánován. Z Prahy dorazil do Lutonu ranní let společnosti Wizzair. Dopolední let Luton-Praha je opožděn, osud večerního spoje je zatím nejistý.

Tisíce lidí musely přenocovat na letištích

Na pařížském letišti Charlese de Gaulla v neděli hlásí mnoho zrušených letů i zpoždění. Dopoledne zde byly více než jednu hodinu všechny startovací dráhy mimo provoz. Francouzská civilní správa doporučila leteckým společnostem, aby odpoledne zrušily 40 procent všech plánovaných letů. Tisíce cestujících čekají v letištní hale. Další pařížské letiště Orly je postiženo méně, dochází tam spíš jen ke zpožděním.

V Paříži musel být zrušen i koncert americké zpěvačky Lady Gaga, protože několik vozů patřících do jejího turné uvízlo v závějích. Vláda apelovala na Francouze, aby vyjížděli ve svých autech jen skutečně ve vážných případech a používali zimní pneumatiky a sněhové řetězy.

V Belgii jsou od nedělního poledne kvůli silnému sněžení uzavřena letiště v Lutychu a v Charleroi jižně od Bruselu. Tento stav bude podle agentury Belga trvat pravděpodobně celý den. V samotné belgické metropoli kvůli zrušeným spojům uvízlo na letišti 1500 pasažérů, kteří zde budou muset strávit noc.

Letiště v Lucemburku je uzavřeno podle DPA až do pondělního rána. Podle oficiálního webu letiště zde bylo zrušeno 60 letů.

Mezinárodní letiště Ferihegy v Budapešti, které bylo v sobotu několikrát uzavřeno, je opět v provozu. Obě ranveje jsou vyčištěné od sněhu, několik letů však bylo zrušeno kvůli situaci na jiných letištích, zejména ve Frankfurtu nad Mohanem, oznámila agentura MTI s odvoláním na mluvčího letiště.

V Británii téměř neznají zimní pneumatiky

Některé dálnice v centrální Anglii byly v noci na neděli neprůjezdné a lidé museli čekat v zácpách i několik hodin. Zdravotní úřady také naléhavě vyzývají k darování krve, protože za nynějších podmínek dárců ubývá. V Londýně sníh a namrzlé silnice vyvolávaly na mnoha místech dlouhé kolony, když někteří řidiči nezvyklí na zimní podmínky uvízli na křižovatkách a blokovali provoz.

Na většině ulic byl naopak provoz minimální, protože většina lidí raději zůstala s auty doma. V Británii jsou navíc prakticky neznámé zimní pneumatiky. Teplota v noci přitom na některých místech v centrální Anglii poklesla až na minus 19 stupňů Celsia.

Zima také postihla britský sport. V sobotu byly zrušeny čtyři zápasy anglické Premier League, včetně utkání londýnského Arsenalu, Liverpoolu a Birminghamu. V neděli padl za oběť sněhu šlágr kola Chelsea-Manchester United.

Ministr dopravy Philip Hammond hájil dosavadní přístup vlády k dopravním problémům způsobeným zimou. Uvedl, že se radí s odborníky, zda má vydat z rozpočtu víc na plánování pro extrémní počasí. Británie zažila již v posledních dvou letech na místní poměry nebývalé zimy. Stínová ministryně dopravy Maria Eaglová proto vládu kritizovala za údajně liknavý přístup a dodala, že plány pro případ výjimečné zimy byly připraveny a stačí je naplňovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám