Hlavní obsah

Lessy už je za hranou, zkritizoval policejního prezidenta Nečas

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Diskuse kolem údajné politizace policie graduje. Poté, co policejní prezident Petr Lessy v neděli dopisem vyzval své podřízené, aby nepodléhali politickým tlakům, vytkl mu premiér Petr Nečas jeho chování. Uvedl, že je neslučitelné s chováním policejního prezidenta.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Článek

Lessy se musí podle Nečase rozhodnout, zda je prezidentem nezávislého nepolitického sboru, nebo zda „nakročil směrem politického aktivisty. Tímto směrem nakročil a pohybuje se podle mého názoru už jemně za hranou, což je s chováním policejního prezidenta neslučitelné,“ řekl Nečas.

Premiér tak reagoval bezprostředně na nedělní otevřený dopis Lessyho směrem k členům policejního sboru. Lessy v něm vyzval své podřízené, aby nepodléhali nátlaku ze strany vlivných a mocných představitelů. [celá zpráva]

Podle Nečase se ale jedná o dlouhodobější problém. „Postupu pana policejního prezidenta v posledních dvou týdnech příliš nerozumím,“ uvedl.

ODS má strach z policejní nezávislosti, tvrdí ČSSD

Proti výroku premiéra se ohradila opozice. Podle šéfa poslanců ČSSD Jeronýma Tejce Nečasovo tvrzení dokazuje, že má ODS ve skutečnosti strach z policejní nezávislosti.

„Premiér Nečas dnešním dnem zahájil proces, jehož koncem má být odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho. Je evidentní, že celé koalici se nezamlouvá, když policejní prezident a policie jako celek jsou nezávislé na politických tlacích,“ řekl Tejc.

Spor o údajném ovlivňování policie vyvrcholil v souvislosti s kauzou nákupu letadel CASA. Ministr financí Miroslav Kalousek, který od vypuknutí případu vehementně hájí exministryni obrany Vlastu Parkanovou, volal vyšetřovateli případu Jiřímu Mazánkovi a podle týdeníku Respekt na něj měl vyvíjet nátlak. Kalousek pak měl volat i policejnímu prezidentovi. Oba aktéři ale pracují s jinou verzí ohledně obsahu jejich hovoru. Podle Kalouska se bavili o policejních passatech, podle Lessyho hovořil Kalousek v souvislosti s letadly CASA.

Anketa

Měl by policejní prezident Lessy rezignovat?
Ano
6,7 %
Ne
93,3 %
Celkem hlasovalo 43071 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám