Hlavní obsah

Lenka Andrýsová

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky
Článek

Bývalá poslankyně Lenka Andrýsová je někdejší místopředsedkyní Věcí veřejných a jednička na jejich kandidátce v Olomouckém kraji. Ze strany na jaře roku 2012 odešla a přidala se na stranu Karolíny Peake, která založila stranu LIDEM.

Andrýsová se narodila 28. června 1984 v Hluzově na Olomoucku. Vystudovala magisterský obor Mezinárodní politika a diplomacie a bakalářský obor Mezinárodní obchod na Fakultě mezinárodních vztahů Vysoké školy Ekonomické v Praze.

Má za sebou například stáže na ambasádě v Polsku či v USA, kde pracovala pro výbor politické akce Citizens for Global Solutions. Nyní si na VŠE dodělává doktorát.

Preferuje boj s korupcí

Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010 kandidovala za Věci veřejné a byla zvolena poslankyní. V kampani v roce 2009 zaujala billboardem s nápisem „Kluky pusťte k vodě, volte naše holky“, kde se s dalšími kolegyněmi objevila v plavkách. V rámci kampaně ještě nafotila kalendář s dalšími šesti členkami VV, kde byly zcela obnažené.

V předčasných volbách v roce 2013 však už svůj mandát neobhájila.

Mezi lety 2009 a 2011 zastávala post místropředsedkyně Věcí veřejných.

Ve Sněmovně byla členkou dvou výborů: výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a zahraničního výboru, jehož byla místopředsedkyní. K prioritám, kterými se zabývá, patří protikorupční opatření a zprůhlednění lobbingu.

V roce 2012 z Věcí Veřejných odstoupila a vstoupila do strany LIDEM, kde byla až do roku 2014.

Články k tématu