Hlavní obsah

Lékárny v poledne na tři hodiny zavřou

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Většina lékáren bude mít v pondělí od 12 do 15 hodin zavřeno. Lékárníci tak budou stávkovat proti snížení marže léků ze 32 na 29 procent, které vláda schválila od ledna. Chtějí, aby se vrátila na původní hodnotu.

Článek

"V důsledku snížení jsou některé malé lékárny na venkově vážně existenčně ohroženy, a dokonce některé již musely zavřít," vysvětluje Lubomír Chudoba, prezident České lékárnické komory.

Ministr zdravotnictví David Rath ale ubezpečuje pacienty, že všechny lékárny určitě nezavřou. "V nemocnicích budou mít otevřeno a mám signály o tom, že i jinde. Pacienti tedy své léky dostanou," říká Rath. Dodává, že snížením marže se léky celkově pacientům zlevnily a do budoucna by rád na lécích dál ušetřil, ale přitom plně zajistil, aby je pacienti v potřebné míře dostali.

Lékárníci si myslí, že šetřit se má nejen u nich, ale že uvážlivěji by měli léky předepisovat i lékaři, protože ročně se vyhodí léky bez užitku za pět miliard korun.

Do šetření se zapojí i lékaři

Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek k tomu Právu v pátek řekl, že požádal ministra, aby nátlaku lékárníků neustupoval. "Kdyby jim ministr vyhověl a zvýšil marži, pacienti by platili více za léky a lékaři by jich mohli předepisovat méně," uvedl Kubek. Zároveň oznámil, že ČLK připravila osvětovou kampaň pro lékaře o racionálním předepisování léků a nepříznivé kombinaci různých přípravků. "Zde vidíme velké možnosti úspor," uvedl Kubek. Tím ČLK vyslyšela i lékárníky, protože ti chtěli, aby se do úspor zapojili i lékaři.

"Zavřením lékáren na tři hodiny zahajujeme kampaň, v níž chceme občany upozorňovat na omyly lékové politiky. Věříme, že nás pochopí. Jde nám o to, aby lékárny byly dostupné pacientům i na malých městech, jako je tomu dosud," prohlásil Chudoba.

Rath se domnívá, že každoročně zanikne zhruba dvacet lékáren, ale dalších 70 nově vznikne. Před rokem 1989 jich bylo 900, a dnes přes 2300.

Reklama

Výběr článků

Načítám