Hlavní obsah

Lékárníci rozhodnou o stávce do pátku

Právo, Novinky, ČTK, Václav Pergl, Lenka Hloušková
PRAHA

Lékárníci odložili rozhodnutí o chystané stávce do pátku. Původně o datumu chtěli rozhodnout již ve středu. Oznámil to Právu v pondělí večer po jednání lékové komise na ministerstvu zdravotnictví prezident lékárníků Lubomír Chudoba.

Článek

"Navrhnu ve středu představenstvu komory odložit rozhodnutí do pátku. Do čtvrtka se chci sejít buď s premiérem Jiřím Paroubkem a nebo ministrem zdravotnictví Davidem Rathem. Musí se vyjasnit zadání komise, které bylo stanoveno u premiéra Paroubka v závěru minulého roku. Zatím ale každý, tedy my a ministerská strana mluví o něčem jiném," prohlásil Chudoba. Dodal, že to je první závěr z pondělního jednání komise.

"Předpokládám, že k žádné stávce nakonec nedojde," prohlásil dnes na adresu lékárníků premiér Jiří Paroubek (ČSSD). Vyzval všechny zúčastněné ke společným rozhovorům. "Pánové by si měli přestat dopisovat přes noviny," vzkázal jim dále.

Dvě pracovní skupiny

Chudoba oznámil, že druhým závěrem z lékové komise je, že se rozdělí na dvě pracovní skupiny. První bude řešit cenotvorbu a systém úhrady léků, druhá účinnou farmakoterapii.

"Podmínkou pro jednání těchto komisí je vyjasnění zadání, tedy schůzkou buď s premiérem Paroubkem nebo ministrem Rathem," řekl Chudoba. Upřesnil, že podle lékárníků jim premiér slíbil, že snížení marže lékáren a distributorů léčiv ze 32 na 29 procent může být dočasné, pokud navržené úspory budou vyšší než přínos ze snížené marže. Ministerstvo ale tvrdí, že nic takového se nedohodlo.

Pokud ke stávce lékárníků, která je takřka na spadnutí, dojde, pak lékárníci nejméně čtrnáct dní předem oznámí veřejnosti, kdy se uskuteční, aby se lidé na ni mohli připravit.

O poklesu marže na léky o tři procentní body rozhodl Paroubkův kabinet na návrh ministra zdravotnictví Davida Ratha (za ČSSD). Podle něj mělo snížení obchodní přirážky vést ke zlevnění léků a k ušetření asi 750 miliónů na výdajích. Lékárníci tvrdí, že tříprocentní snížení marže ale omezí příjmy lékáren o 15 procent a ohrozí existenci čtvrtiny z 2200 lékáren.

Ministr Rath však s jejich argumentací nesouhlasí, poukazuje také na to, že k podobnému snížení marží přistoupila Zemanova vláda v roce 1999 a dramatický pokles počtu lékáren tehdy nenastal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám