Hlavní obsah

Lékaři začali stahovat výpovědi, problém je v Uherském Hradišti

Většina lékařů, kteří se připojili k mzdové protestní akci Děkujeme, odcházíme, v úterý v krajích stáhla výpovědi, další to udělají ve středu. Problémy jsou v nemocnici v Uherském Hradišti na Zlínsku, jejíž ředitel požaduje, aby si doktoři podali znovu žádost o přijetí do pracovního poměru. Lékaři s tím nesouhlasí.

Článek

Problém vznikl i kolem místa primáře neurologie v Kladně, které zastával Ctirad Lakomý. Nemocnice je ochotna vzít ho zpět, ale jen jako řadového lékaře, protože si za něj mezitím našla náhradu.

Lékařské odbory původně požadovaly, aby lékaři měli od března 1,5 až trojnásobek průměrného platu v zemi, tedy až 70 000 korun základního platu - jinak hrozilo výpovědí 3800 ze zhruba 16 000 nemocničních lékařů v ČR. Nakonec minulý týden podepsali ministr zdravotnictví Leoše Heger a odboráři memorandum, podle něhož by lékařům měly mzdy vzrůst o 5000 až 8000 korun a do dvou let by se měli dočkat 1,5 až trojnásobku průměrné mzdy v zemi. Ta loni ve 3. čtvrtletí činila 23 665 korun. Ve středu musí platové tarify schválit vláda.

Problémy jsou v uherskohradišťské nemocnici, jejíž ředitel Antonín Karásek požaduje, aby si doktoři podali znovu žádost o přijetí do pracovního poměru. Předseda LOK-SČL Martin Engel, jehož odmítla vzít zpět pražská vinohradská nemocnice, vyzval zlínského hejtmana Stanislava Mišáka (ČSSD), aby situaci vyřešil. Mišák řekl, že Karásek již na téměř polovinu míst uzavřel nové pracovní smlouvy s jinými lékaři. Podle odborů jsou ale ředitelovy podmínky nepřijatelné a porušují dojednané memorandum.

Na Bulovce stáhli 165 výpovědí "v jednom balíku"

Jisté obavy panovaly i na jižní Moravě, kde ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus mluvil o tom, že ne všichni lékaři budou při braní výpovědí zpět vítáni. Tamější šéf odborů Milan Navrátil však neví o případu, že by někdo z kolegů při pokusu o návrat narazil. "Snad nebude nikdo chtít jitřit situaci," řekl.

V pražské Fakultní nemocnici Bulovka v úterý odboráři stáhli 165 výpovědí "v jednom balíku", o staženích zbylých 16 se jedná. Do středy by podle pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) mělo stáhnout výpověď 98 procent lékařů, výpovědi z přesčasové práce pak 80 procent. Hromadně v úterý stáhla výpovědi asi třetina lékařů na Vysočině, více než třetina jich stáhla do dneška výpovědi ve středočeských krajských nemocnicích a na jihu Čech, kde lékaři také podepisují dohody o přesčasové práci. Výpovědi už stáhla rovněž drtivá většina z lékařů ve fakultní nemocnici v Plzni.

"Jsem spokojen, všechno se vrátilo do předjitřeného stavu," komentoval stahování výpovědí v Karlovarské krajské nemocnici hejtmanův náměstek Václav Larva (ČSSD). V kraji již výpovědi stáhla většina doktorů. Situace se uklidnila i v Ústeckém a Libereckém kraji. "Všechny, kteří stáhnou výpověď, bereme zpět. Od 1. března bude nemocnice fungovat jako fungovala doposud," oznámil lékařský ředitel nemocnice v Liberci Martin Zítek.

"Nemáme informace o tom, že by se stahování výpovědí někde zadrhlo. Očekávám, že do středy stáhne výpovědi drtivá většina lékařů," řekl koordinátor LOK pro Královéhradecký kraj Václav Dostál. Litomyšlská nemocnice na Pardubicku už je na stejném stavu personálu jako před koncem roku. "Pokud někteří lékaři nestáhnou výpověď, tak to budou opravdu jednotlivci, kteří možná mají jiné místo. Ale nejeví se, že by nějaké oddělení nějak výrazně utrpělo a nemělo být funkční," zhodnotil situaci na severní Moravě tamější krajský šéf LOK Martin Sedláček. Lékaři FN v Olomouci stáhnou výpovědi hromadně ve středu ráno.

Ministr Heger v úterý řekl, že dvě miliardy korun na růst lékařských platů v tuto chvíli v ruce nemá, ale ví, jak je získat: v první řadě chce omezit neefektivity systému, zrušit nadbytečná akutní lůžka v nemocnicích a počítá i s omezením ambulancí v místech velkého nakupení. Chce také usměrnit pacienty při využívání péče a donutit zdravotní pojišťovny, aby uzavíraly smlouvy jen na potřebnou péči.

Poslanec ODS Boris Šťastný prohlásil, že zákony by se měly změnit tak, aby jakékoli výpadky v poskytování péče ze strany zdravotníků byly v krizové situaci považovány za trestný čin. Šéfka Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 9 Eva Vycpálková v úterý  ale řekla, že lékaři, kteří nyní podali hromadně výpovědi, nespáchali trestný čin. Trestně odpovědné není ani vedení lékařských odborů včetně předáka Engela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám