Hlavní obsah

Lékaři z UK vyzývají k uvolňování opatření proti koronaviru

Lékařští odborníci z Univerzity Karlovy (UK) vyzývají k uvolňování opatření kvůli koronaviru v Česku. Udržování striktních omezení může mít podle nich vážné dopady na zdraví lidí i ekonomiku. Ve společném tiskovém prohlášení to v úterý uvedlo jedenáct lékařů z univerzity, včetně rektora školy Tomáše Zimy.

Foto: ČTK

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Článek

Podle signatářů prohlášení je potřeba obnovit dostupnost zdravotní péče pro všechny, obnovit výuku, zabránit krachu menších firem a živnostníků a postupně otevírat hranice. Lékaři také kritizovali některá dosavadní opatření jako chaotická.

„Je potřeba ocenit vládu za první rychlá a plošná opatření, která nepochybně pomohla se zvládnutím rizik," napsali lékaři z UK. Nyní je však podle nich potřeba zrychlit rozvolňování opatření. "Společnou motivací pro vznik této výzvy je ochrana zdraví občanů České republiky, které dlouhodobá omezení ohrožují, obava o naši budoucnost, ať již zdravotní či ekonomickou a rovněž snaha vyvrátit nepravdy a mýty, jež jsou o epidemii šířeny," uvedli.

Nouzový stav se prodlužovat nebude. Babiš to nechce a Hamáček mu ustoupí

Domácí

Lékaři mimo jiné ve své výzvě píšou, že podle dosavadních statistik nezvýšilo šíření koronaviru v porovnání s loňskem celkovou přirozenou úmrtnost v Česku. Podle nich také nejsou nemocí covid-19 způsobovanou koronavirem nejvíce ohroženi na životě všichni senioři.

„Ukazuje se, že zhoršení prognózy covid-19 souvisí především s přidruženou nemocností, nikoliv s věkem jako takovým. Jde o poruchy výživy, onkologická a kardiovaskulární onemocnění, cukrovku, možná některé léky," napsali.

Omezení pohybu po Česku a kontaktu s blízkými či zvýšené obavy z nákazy mají podle nich vážný dopad na duševní i tělesné zdraví seniorů. "Plošná opatření nepovedou k vymýcení covid-19. Je potřebné vytvářet především imunitní odpověď u většiny populace, což bude chránit i ohrožené skupiny obyvatel, definované svou diagnózou, nikoli věkem," uvedli lékaři.

Rektor UK Tomáš Zima chválí pomoc studentů všech fakult: Mladí medici jsou i v první linii

Koronavirus

Problémem je podle nich také výpadek zdravotní péče o vážně nemocné, kteří nemají covid-19. Lidé také nechtějí kvůli obavě z nákazy chodit do nemocnic s bolestmi břicha nebo bolestmi v rameni či s menšími poruchami hybnosti. Ty ale mohou být příznaky zánětu slepého střeva, mrtvice či infarktu a jejich zanedbání vede k obětem na životech. Je proto podle expertů UK potřeba co nejdříve plně obnovit lékařkou péči.

Stát chystá od čtvrtka plošné testování až 27.000 lidí kvůli studii imunity proti koronaviru v populaci v Česku. Podle podílu lidí v populaci, kteří se už s nákazou setkali, se bude podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) dál zvažovat uvolňování opatření. Lékaři z UK však tento postup kritizují. Zatím podle nich není jasné, zda každý člověk, který prodělal nákazu koronavirem, má v těle protilátky. "Argumentace, že pokud kolektivní testování neodhalí v populaci dostatek případů s pozitivitou protilátek, pak musíme pokračovat v karanténních opatřeních a restrikcích, je chybná," uvedli. "Naopak - další prodlužování karantény bude mít rozsáhlé následky a povede k celospolečenskému traumatu," doplnili.

Reklama

Výběr článků

Načítám