Hlavní obsah

Lékaři vybrali dalších 11 Ukrajinců, kteří se přiletí léčit do ČR

Novinky, jas

Česká armáda ve čtvrtek přepraví z Ukrajiny do ČR další zraněné, kteří se v tuzemských nemocnicích budou léčit v rámci programu MEDEVAC. Společnost Člověk v tísni ve spolupráci s českou ambasádou na Ukrajině vybrala 11 osob.

Foto: Jiří Forman, Novinky

První skupina zraněných Ukrajinců přiletěla do ČR minulý týden.

Článek

„Zatím máme 11 vybraných lidí, ale číslo se může během dne ještě měnit,“ uvedla ve čtvrtek ráno koordinátorka Člověka v tísni Olena Ivantsivová. Doplní první skupinu 27 pacientů, kteří se v ČR léčí od minulého týdne. Vojenský speciál by měl na kbelské letiště dosednout ve čtvrtek odpoledne.

„Vybírali jsme pacienty, kteří potřebují složité léčení, operaci nebo jiný druh lékařského zákroku, a pobyt v Česku výrazně ovlivní jejich zdraví,“ dodala

Vybraní Ukrajinci mají nejčastěji složité tříštivé fraktury kostí, šrapnely v končetinách, různá poškození vnitřních orgánů nebo střelná poranění rukou a nohou.

„Informace o potenciálních pacientech jsme dostávali od ukrajinských lékařů, samotných pacientů a jejich rodin. Pak jsme jim volali, jezdili za nimi do nemocnic, probírali lékařskou dokumentaci a konzultovali jejich stav s ošetřujícími lékaři. Rozhodoval český lékař,“ uvedla Ivantsivová.

Organizace měla od 21. února v Kyjevě čtveřici zdravotníků a dva koordinátory, nyní misi končí. Tým ošetřil zhruba stovku osob a podílel se i na výběru vhodných pacientů, kteří byli na léčení v ČR vybráni v první skupině.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám