Hlavní obsah

Lékaři varují: české děti začínají kouřit už v devíti letech

Právo, per
PRAHA

Kouřit začínají děti v České republice už zhruba ve věku devíti a půl roku. Právu to řekla ve čtvrtek doktorka Eva Králíková z Centra léčby závislosti na tabáku III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí.

Článek

"Je to otřesné. Medici mezi několika tisíci dětmi zjistili, že průměrný věk, kdy si děti poprvé zapalují cigaretu je 9,5 roku. Před deseti lety to bylo mezi 12 až 14 lety. Pokles věku, kdy se zapaluje první cigareta je varující hlavně z hlediska negativního dopadu na zdraví,“ uvedla Králíková s tím, že u dětí mnohem rychleji vzniká závislost na nikotinu.

Oznámila, že dokonce 13 procent těhotných žen nepřestalo kouřit během těhotenství, a to i přesto, že věděly, že se plod dusí a děti přicházejí na svět s hmotností v průměru o 250 gramů nižší než děti nekuřaček.

"Pokud chce rodina kuřáků mít zdravé dítě, měli by oba partneři nejméně rok před početím přestat kouřit. Cigaretový dým totiž snižuje kvalitu mužského spermatu,“ uvedla Králíková.

Odvyknout chce většina

V současné době je v ČR asi 2,3 miliónu kuřáků, z toho asi 1,7 miliónu by chtělo přestat. Ročně to zkusí zhruba jeden milión kuřáků, ale jen tři procenta kouřit přestanou. Pokud však jsou pod lékařským dozorem a používají i speciální léky, pak počet těch, kteří přestanou kouřit stoupá zhruba na 10 procent.

Profesor Štěpán Svačina, přednosta uvedené interní kliniky sdělil, že kouření je nejdříve zlozvyk a poté nemoc. "Závislost na tabáku je nemoc a má diagnózu F 17. Cigarety zkracují život polovině svých konzumentů v průměru o 15 let a kouření a nemoci, které vyvolává, jsou příčinou téměř pětiny úmrtí v ČR, 18 000 ročně,“ řekl Svačina.

Oba lékaři se vyslovili i proti tzv. vodním dýmkám, protože ve vodě se kouř jen ochladí a nízká teplota hoření znamená více zplodin ve vyšších koncentracích.

V ČR je nyní 23 center pro odvykání kouření. Většinou jsou ve velkých nemocnicích, při interních nebo plicních klinikách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám