Hlavní obsah

Lékaři v Třebíči kritizují ředitele, za primářem stojí

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnanci třebíčské nemocnice na středečním setkání s hejtmanem Vysočiny Milošem Vystrčilem (ODS) ostře kritizovali svého ředitele Petra Mayera. Podle nich nezvládl po zjištění záměny novorozenců ve zdejší porodnici komunikaci uvnitř zařízení ani navenek.

Článek

O případném odvolání ředitele rozhodne rada kraje za dva týdny, řekl novinářům po skončení jednání v Třebíči hejtman.

Lékaři se při jednání znovu postavili za odvolaného primáře dětského oddělení Jana Kozáka. Petici na jeho podporu za 24 hodin podepsalo 313 zdravotníků nemocnice, z toho 78 lékařů a 10 primářů.

"Nepojímáme věc jako tlak na odstoupení ředitele. Nám jde o zachování vysoké kvality péče na oddělení," uvedl mluvčí petičního výboru Jaromír Matějek. Pohotovosti sloužit nebudou Ani jednání s hejtmanem nezměnilo rozhodnutí lékařů z dětského oddělení nesloužit na protest proti odvolání Kozáka pohotovosti na oddělení nad rámec zákonem stanovených povinností.

Výpovědi z dalších pohotovostních služeb, které dali všichni lékaři dětského oddělení, chce vedení nemocnice řešit vlastními silami.

"Na základě počtu zaměstnanců jsme v tuto chvíli schopni zabezpečit i pohotovostní provoz," řekl Právu Mayer, který zatím o vyřešení situace s lékaři nejednal.

Hejtman zaměstnancům nemocnice při jednání doporučil vyčkat se všemi kroky na závěr šetření krajské komise. Podtrhnul ale, že vzhledem k nesporným profesním kvalitám primáře Kozáka vidí určitý prostor pro uspokojivé vyřešení situace.

Podle hejtmana jsou ale personální otázky v kompetenci ředitele. Mayer nicméně popřel, že by trest pro Kozáka bylo možné zrušit. "Je vypsáno výběrové řízení. Může se do něj přihlásit," naznačil možné řešení.

Třebíčská nemocnice včera odeslala právnímu zástupci dvou rodin, kterým v prosinci 2006 zaměnila novorozence, dopis vyzývající k započetí jednání o odškodnění.

Reklama

Související články

Za záměnu novorozenců padaly výpovědi

Za loňskou záměnu novorozenců v třebíčské nemocnici jsou zodpovědné dvě zdravotní sestry a dalších pět zdravotníků. Vedení nemocnice se proto rozhodlo udělit...

Výběr článků

Načítám