Hlavní obsah

Lékaři v Plzni zachránili dítě napadené smrtícím pneumokokem

– PLZEŇ • Aktualizováno
Právo, pab

Život sedmiměsíčního chlapečka napadeného smrtící bakterií pneumokoka zachránili lékaři z dětské kliniky plzeňské fakultní nemocnice. Dítě bylo minulý týden přijato na jednotku intenzivní péče s pneumokokovou meningitidou, kterou ještě zkomplikovala otrava krve a zánět plic.

Článek

„Chlapeček je už mimo ohrožení života,“ konstatovala v úterý mluvčí nemocnice Renata Jenšíková.

Podle Martiny Pařízkové z Občanského sdružení Nahlas eviduje toto sdružení za loňský rok celkem 32 závažných případů onemocnění pneumokokem u malých dětí. Dvě z nich se už nepodařilo zachránit.

Mezi širokou veřejností je stále rozšířen mýtus, že pneumokok napadá především chronicky nemocné děti. Čerstvý případ sedmiměsíčního kojence z Plzně a také statistiky potvrzují, že závažnými pneumokokovými infekcemi onemocní ve většině případů naprosto zdravé děti,“ řekla Pařízková. Jak dodala, odborné lékařské společnosti doporučují plošné očkování všech dětí v České republice.

Rodiče mohou nechat děti očkovat

"Na trhu dostupná vakcína, vhodná pro kojence již od dvou měsíců, chrání proti nejnebezpečnějším sérotypům pneumokoka, jež jsou zodpovědné za přibližně sedmdesát procent všech nejvážnějších onemocnění,“ vysvětlila Pařízková.

Předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula ČTK řekl, že od ledna mělo být v ČR zavedeno plošné očkování, které by bylo hrazeno pojišťovnou a bylo by dobrovolné. "Novela zákona ale neprošla parlamentem, takže to je obrovská škoda," uvedl lékař. 

Závažné formy pneumokokové infekce jako meningitida nebo sepse (otrava krve) patří k nejzákeřnějším onemocněním s vysokou úmrtností a rizikem trvalých následků.

Ve světě je toto očkování zavedeno do očkovacích programů již ve 30 zemích, plošně se očkuje v naprosté většině západoevropských zemí, od roku 2008 také v Maďarsku a na Slovensku.

Reklama

Výběr článků

Načítám