Hlavní obsah

Lékaři se báli operovat srdce postaršího pacienta. Nakonec pomohl inovativní zákrok

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pana Papouška trápila těžká arytmie. Po infarktu se mu udělala výduť na srdeční komoře. Klasická operace by pro něj byla příliš riziková, nadějí tak pro něj bylo podstoupit nový léčebný postup. Musel si na něj sice počkat, ale vyplatilo se. Díky péči kardiologa Petra Neužila začal jezdit na kole nebo plavat.

Lékaři odmítli operovat pacienta s výdutí na srdeční komoře. Zachránil ho inovativní zákrok

 
Článek

Kvůli výduti na levé srdeční komoře měl dnes pětasedmdesátiletý pacient nedobré vyhlídky do budoucna. Lékaři původně uvažovali o zákroku. „Ale vzhledem k rizikům výkonu, že by ho pacient nemusel přežít, nebyl vhodný k operaci,“ vzpomíná primář kardiologie nemocnice Na Homolce Petr Neužil.

Medicína se však stále vyvíjí, a tak se za další dva roky pan Papoušek dočkal inovativního zákroku.

„S kolegy ze Spojených států jsme přišli s takovým řešením, kdy jsme se rozhodli tu výduť takzvaně stáhnout,” říká Petr Neužil, který je průkopníkem nových postupů a spolupracuje se světovými odborníky.

„Nic jsme neřezali, neotvírali jsme hrudník, dokonce jsme pacienta ani nenapojovali na mimotělní oběh, vše se provádělo na takzvaně běžícím srdci a společně s chirurgy, kteří si napíchali taková okénka přes hrudník, a společně se mnou, kdy já se napíchl přes cévy, jsme provedli tzv. aneurysmektomii,“ vysvětluje lékař pro Novinky.

Dodal, že díky řešení pacient přežil a komfortně žije dál.

Foto: archiv ČT/Doktoři

Lékaři nemuseli pacienta ani řezat, ani napojovat na mimotělní oběh.

Pan Papoušek přiznal, že měl strach, na druhou stranu si uvědomoval svou situaci a chtěl žít. Doktor se svým charismatem ho prý nakonec přesvědčil, že všechno dobře dopadne. Kromě stažené výdutě má senior i implantovaný kardiostimulátor s defibrilátorem.

Necelé dva roky od operace se pacient cítí úměrně ke svému věku. „Myslel jsem si, že budu jura navždycky, ale nejsem. Ale okolí říká, že chodím rychleji. Začal jsem jezdit na kole a plavat. Chodím na houby. Musím na sebe ale dávat pozor. To srdíčko mi samo řekne, co zvládnu,“ svěřuje se Papoušek.

Infarkt nehrozí

Doma se senior stará o tři psy a tři kočky a je prý spokojený. Díky péči lékařů má takřka jistotu, že ho jednou neskolí náhlé selhání srdce.

„Můj kardiolog říká, že teď mám to srdce tak posichrovaný, že nezemřu díky defibrilátoru náhlou smrtí. Když bych měl kolabovat, vždycky dostanu pecku, což se zatím nestalo. Mohl bych jich dostávat tolik, než dojdou baterky,“ směje se Josef Papoušek. S doktorem Neužilem jsou dnes přátelé.

Foto: archiv ČT/Doktoři

Petr Neužil po operaci mluví s pacientem.

Příběhu pana Papouška spolu s příběhy dalších dvou pacientů, kteří museli vyhledat péči špičkových odborníků, si všímá i seriál Doktoři, který vysílá Česká televize.

Díl, v němž se vedle kardiologa Petra Neužila objeví i neurochirurg Vladimír Beneš či plastický chirurg Bohumil Zálešák, je na programu ve středu.

Reklama

Výběr článků

Načítám