Hlavní obsah

Lékaři poslancům nerozmluvili zákaz potratů

Novinky, Naďa Adamičková,Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Skupina lidoveckých politiků nic neponechala náhodě před parlamentním jednáním o jejich návrhu zakázat potraty. Na úterní seminář, který by poslancům poskytl širokou paletu názorů, proto pozvali odborníky z nejrůznějších lékařských oborů. Zájem poslanců, kteří v lednu budou o předloze hlasovat, byl ale minimální.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Projekt Člověk v popředí zájmu má pomoci řešit problém nedostatku odborných pracovních sil.

Článek

Mnohem větší projevili právě lékaři, kteří se v názoru na potraty rozcházejí stejně jako politici. Zatímco část odborníků tvrdí, že i nenarozené dítě má právo na život, druhá část dává přednost svobodnému rozhodnutí matky.

Větší potlesk však včera na lidoveckém semináři sklidili odpůrci umělého přerušení těhotenství. "Je to zásadní porušení etických principů medicíny," prohlásil přednosta Ústavu histologie a embryologie 1. Lékařské fakulty UK Petr Hach, podle kterého i patologické dítě může přinést svým rodičům něco dobrého.

Naopak podle šéfa 3. chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Motol Pavla Pafka je třeba ponechat na svobodné vůli matky, jak se rozhodne. Sám považuje za antihumánní nechat matku porodit těžce postižené dítě. "To jsou věci, které si lidé, co psali návrh zákona, ani neuvědomili," varoval Pafko. Připomněl, že v případě zákazu potratů se stejně najdou cesty, jak jej obcházet.

Kalousek nechce kriminalizovat lékaře

Názory lékařů se liší v závislosti na tom, jak chápou začátek života. Zatímco jedni tvrdí, že člověk začíná být člověkem v okamžiku početí, jiní tvrdí, že hranicí je dvanáctý týden poté.

Skupina poslanců je ale přesvědčena o správnosti svého návrhu, který chce posílat za potrat lékaře až na pět let do vězení. Přerušení těhotenství by povolili jen v případech znásilnění nebo pro záchranu života matky. Žena, která by potrat podstoupila, by byla podle poslaneckého návrhu zákona beztrestná.

"Myslím, že náš návrh má velkou šanci projít prvním čtením," řekl novinářům jeden z jeho iniciátorů Jiří Karas. Nový lidovecký šéf Miroslav Kalousek na adresu svých kolegů Právu řekl, že nebude podporovat snahy o kriminalizaci lékařů za potraty.

"Mám ale pro navrhovatele obrovské pochopení, protože se alespoň snaží najít nějaké řešení," řekl Kalousek. Dodal, že ho jejich úsilí naplňuje úctou, i když si myslí, že je to slepá cesta. "Nemyslím si, že řešením je kriminalizace. Řešení spočívá pouze v prevenci a hlavně v postavení rodiny," podotkl Kalousek.

Anketa

Měly by mít ženy nadále možnost předčasně ukončit těhotenství?
ano, v každé případě
92,3 %
ano, ale jen ze zdrav. důvodů či znásilnění
4,9 %
ne
2,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1628 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám