Hlavní obsah

Lékaři plánovanou reformu zdravotnictví vítají, rádi by do ní ale mluvili

Novinky, Jiří Mach

Česká lékařská komora v zásadě nemá velké námitky proti připravované reformě zdravotnictví tak, jak ji ve středu prezentoval premiér Petr Nečas (ODS). Některé body vítá s tím, že po jejich zavedení už léta volá, nicméně si hodlá počkat na konkrétní paragrafová znění. Některá témata potřebují doladit a vláda by s ČLK měla spolupracovat, sdělil Novinkám mluvčí komory Michal Sojka.

Článek

„Některé věci jsou pro nás velmi přijatelné, ale zatím jsou obecné. Vyjádření, která máme k dispozici, nás naplňují pozitivním očekáváním,“ řekl Sojka s tím, že při formulování konkrétních zákonů ale může dojít ještě ke změnám.

Podle Sojky vláda v mnoha ohledech vyslyšela několik let znějící volání lékařů po systémových změnách, jako je například komerční připojištění, ale některé body by měl kabinet s ČLK raději konzultovat s odborníky, jimiž komora disponuje.

Trojkoalice ODS, TOP 09 a VV se již dohodla například na zvýšení regulačního poplatku za pobyt v nemocnici na sto korun za den a noc, zrušit platbu 30 korun za položku na receptu a nahradit ho poplatkem ve stejné výši za celý recept.

Lékařská komora ale právě regulační poplatky pokládá v rámci systému za vedlejší prioritu. „Považujeme regulační poplatky pro systém za marginální. Změny jsou pro nás v tomto ohledu důležité, měly by proběhnout tak, aby díky nim nespadly příjmy nemocnicím,“ uvedl Sojka a podotkl, že v jiných zemích je běžné, že regulační poplatky jdou do rozpočtů pojišťoven.

Přivítali bychom v celé republice stejné parametry, ať už se poplatky upraví nebo zruší.

Zásadní je pro ČLK také to, aby se poplatky nestaly některým lidem překážkou v dostupnosti k lékařské péči. U pacienta, který se rozhodne, že k lékaři nepůjde, aby se finančně nezatížil, se může rozvinout mnohem vážnější choroba, která pak v důsledku bude vyžadovat mnohem nákladnější péči, vysvětlil Sojka.

Volba Leoše Hegera (TOP 09) do čela ministerstva zdravotnictví rovněž podle Sojky budí u lékařů pozitivní očekávání. „Domníváme se, že pan Heger je kvalitním odborníkem, otázkou zůstává, jak se povedou jednání s ČLK,“ uvedl mluvčí. Podle něj komora budoucímu ministrovi nabídku ke spolupráci vyšle. „Domníváme se, že máme zasvěcené odborníky, máme know-how, a domníváme se, že některé věci bez nás nepůjdou,“ řekl Sojka.

Co se týče rušení proplácení regulačních poplatků ve většině krajů, které dosud ve svých zařízeních poplatky za pacienty hradily, vnímá to ČLK jako ztrátu nadbytečné zátěže. Odstranily se tak problémy spojené s tím, že v každém kraji byl systém nastaven jinak. Podle Sojky neprospíval ani chaos v poplatcích, ani to, že někteří lékaři chápali nerovné podmínky jako nekalou soutěž.

„Přivítali bychom v celé republice stejné parametry, ať už se poplatky upraví nebo zruší,“ uzavřel Sojka.

Reklama

Výběr článků

Načítám