Hlavní obsah

Lékaři by měli mít přehled o všech předepsaných lécích pacienta, odhlasovali poslanci

• Aktualizováno
Novinky, zpe

Lékaři a lékárníci by měli mít přehled o všech lécích, které mají pacienti předepsané. Poslanci to v pátek v prvním čtení podpořili v rámci novely zákona o léčivech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Novela o léčivech má nově umožnit sdílení informací o předepsaných lécích, které pacient bere. Nyní mají lékaři přehled pouze o lécích, které pacientovi sami předepsali.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) návrh hájil s tím, že zajistí vyšší kvalitu zdravotnické péče. „Návrh jde správným směrem. Doháníme rozjetý vlak států na západ od nás. Pokud s tím pacient nesouhlasí, data nebudou sdílena,“ řekl poslancům.

„Cílem novely je učinit další krok v oblasti elektronizace zdravotnictví a zakotvit takzvaný lékový záznam pacienta,” uvedl Vojtěch.

Poslankyně Věra Adámková (ANO) řekl, že lékaři musí mít informace, aby pacienta nepoškodili. „Lékař je zodpovědný za léky, které píše a není možné po pacientovi vyžadovat, aby znal všechny léky, které bral,” uvedla.

Před zneužitím informací varoval poslanec Marek Benda (ODS). Zdůraznil, že ke sdílení informací bude stačit, když někdo bude znát jméno pacienta a číslo jeho občanského průkazu.

Předlohu nyní posoudí výbory, poté musí ještě ve Sněmovně projít druhým a třetím čtením. Pokud ji poslanci definitivně schválí, dostane ji na stůl Senát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám