Hlavní obsah

Lékaři bijí na poplach: cukrovku už má skoro každý desátý Čech

– Praha
Právo, Václav Pergl

V České republice se s cukrovkou léčí přes 800 tisíc pacientů, varují lékaři. Přitom ve skutečnosti je nemocných ještě daleko víc, protože mnoho lidí o své cukrovce vůbec neví. Podle odhadu odborníků je to dalších až 200 tisíc diabetiků.

Foto: Profimedia.cz

Injekce inzulínu

Článek

Reálně tak cukrovku může mít v Česku přes milión lidí, tedy přes deset procent populace.

Takový je závěr listopadového diskusního fóra odborníků k této nemoci.

Počet diabetiků v ČR roste nejvíc v Evropě

Ročně nově diabetem onemocní 60 tisíc lidí a 22 tisíc na toto onemocnění zemře. Počet nemocných v přepočtu na množství obyvatel roste v ČR nejvíc v Evropě.

Průměrné náklady na léčbu jednoho diabetika dosahují téměř 26 tisíc korun za rok, což celkově představuje 20 miliard ročně, tedy 10 procent všech zdravotních výdajů v ČR.

„Pokud se nepodaří důslednou prevencí snižovat počet nemocných cukrovkou a intenzívní léčbou oddálit komplikace u toho, kdo ji již má, nebude brzy vůbec možné náklady související s cukrovkou ufinancovat,“ tvrdí doktor Tomáš Doležal z České farmakoekonomické společnosti.

Dodal, že diabetik každého věku spotřebuje ze zdravotního pojištění 2 až 5krát víc peněz než zdravá osoba téže věkové skupiny. A léčba pacienta s komplikacemi pak stojí desetkrát víc než nemocného bez komplikací.

„Většinou nemocní mají diabetes druhého typu, který lze ovlivnit životním stylem,“ sdělil diabetolog, prorektor Univerzity Karlovy profesor Jan Škrha.

Dramaticky stoupají i komplikace diabetu. Postižením ledvin trpí 83 000 pacientů, zraku téměř 100 000 diabetiků, z toho 2400 je slepých. Diabetickou nohou, kdy odumírá tkáň a noha černá, trpí 44 000 lidí a 8400 už muselo podstoupit amputaci.

Nebolí, ale postihuje cévy, oči, ledviny

„Cukrovka je zákeřné onemocnění. Zpočátku nebolí a nepřekáží, ale pak postihuje cévy, působí srdeční infarkty, mozkové mrtvice, postihuje ledviny, oči a dolní končetiny,“ shrnul předseda Diabetické asociace ČR profesor Milan Kvapil, který je přednostou interní kliniky FN Motol v Praze, kde se cukrovka léčí.

Navíc se diabetes často sdružuje s obezitou, poruchami krevních tuků a vysokým krevním tlakem, což je mimořádně nebezpečné.

„Právě tyto komplikace zásadně zhoršují kvalitu života nemocných a ohrožují jejich životy. Také zvyšují náklady na jejich léčbu,“ tvrdí Kvapil.

Náprava: zdravě jíst a více se hýbat

A co dělat k nápravě? Podle profesora Kvapila je třeba zlepšit prevenci diabetu, která spočívá hlavně ve zdravém životním stylu a pohybu. Populace se podle něj málo „hýbe“, což začíná už ve škole. Stále v jídelníčku převažuje strava založená na živočišných tucích. I když se situace zlepšila, jíme málo zeleniny a ovoce.

Ve školách ubývá hodin tělovýchovy, v dospívání mladí lidé více sedí u počítačů, než sportují, a v dospělosti prosedíme v zaměstnání téměř 80 procent času. To vše má vliv na rostoucí obezitu, kdy už přes polovinu národa má nadváhu nebo obezitu. A ta jde ruku v ruce s cukrovkou.

Další možností nápravy je vyhledávání nemocných. O to by se měli postarat především praktičtí lékaři kontrolou krevního obrazu pacientů a krevního tlaku. Konečně lidé ve středním věku by měli více dbát na prevenci a chodit na preventivní prohlídky.

Nemoc hrozí až polovině Američanů

Problémy s růstem cukrovky mají ale i jinde ve světě. Například v USA: více než polovina Američanů (přes 300 miliónů) může během deseti let onemocnět cukrovkou, nebo k ní budou náchylní. Varuje před tím studie pojišťovny UnitedHealth Group, podle níž diabetici mohou kolem roku 2020 znamenat až deset procent ročních zdravotních nákladů.

Podle studie má nyní cukrovku 27 miliónů obyvatel USA a dalších 67 miliónů sice ještě nevykazuje symptomy, ale má zvýšenou hladinu cukru, uvedl server RedOrbit.

Reklama

Související témata:

Související články

Naučte se mlsat i s cukrovkou

Zdá se to být jednoduché. Když bude diabetik mlsat dia výrobky, je všechno v pořádku. Jenže takhle snadné to bohužel není.

Výběr článků

Načítám