Hlavní obsah

Lékař údajně ošetří jen některé Rusy. Komora o ničem neví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sociálních sítích se v posledních dnech objevily příspěvky, podle nichž někteří lékaři údajně odmítají přijmout ruské pacienty nebo jejich ošetření podmiňují odsouzením invaze na Ukrajinu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Kolega mi napsal: ,Ode dneška ošetřujeme bezplatně Ukrajince bez pojištění a Rusy jen, když nám podepíšou, že jsou proti invazi.‘ Jinak jdou jinam…“ napsala na Twitter pod přezdívkou lékařka z Prahy. „Kolega nikoho nepoškozuje. Péči akutním neodmítá,“ upozornila.

Jiná fotografie, která se šíří po internetu, zachycuje prohlášení se slovy: „Od dnešního dne 24. 2. 2022 s okamžitou platností, v rámci morálního postoje, přestáváme ošetřovat Ruskou ,verbež‘. Ani to u nás nezkoušejte.“

Rusové pozabíjeli na Ukrajině přes 2000 civilistů

Válka na Ukrajině

Prezident České lékařské komory Milan Kubek pravost příspěvků nemohl potvrdit, o zmíněných případech prý informace nemá. „Nesetkal jsem se s tím, zřejmě to bude jen teoretické,“ reagoval pro Právo Kubek.

Akutní péči odmítnout nesmějí

V některých případech lze pacienta odmítnout. „Platí, že lékař může ošetření odmítnout, ale vždycky musí být zřejmé, že se nejedná o bezprostřední ohrožení života, nejde o akutní péči. U odkladné péče nemusí lékař ošetřovat každého,“ vysvětlil Kubek.

Podle etického kodexu lékařské komory je úkolem lékaře „chránit zdraví a život, mírnit utrpení, a to bez ohledu na národnost, rasu, barvu pleti, náboženské vyznání, politickou příslušnost (…) či osobní pocity lékaře“.

Ukrajinského výtržníka tachovský soud do války neposlal. Zvítězila lidskost

Krimi

Podobný případ svévole už soudy v minulosti řešily, jen se týkal podnikání. Hoteliér v roce 2014 odmítl kvůli anexi Krymu ubytovávat Rusy, pokud nepodepíšou, že s ní nesouhlasí.

Původně dostala firma za diskriminaci pokutu, nakonec ale uspěla u Ústavního soudu. Nedávný je případ vysokoškolského profesora, který vyzval k bojkotu ruských studentů. Příspěvek po kritice smazal a omluvil se. Podněty kvůli chování lékařů nebo zdravotníků vůči Rusům či Bělorusům lékařská komora neeviduje.

Situaci podle Kubka zlepšilo i to, že nechala česká vláda vyřadit z provozu některé dezinformační weby. V týdnu zástupci komory požádali členy, aby se snažili tlumit své vášně vůči kolegům z Ruska nebo Běloruska. Na rozpoutání války ani zločinech proti lidskosti nenesou vinu, stojí v prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám