Hlavní obsah

Lékař trápící dětské pacienty svou chorobu při nástupu do Klatov zatajil

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Ivan Blažek

Někdejší primář dětského oddělení klatovské nemocnice Jiří Havránek, který měl trápit své pacienty, podepsal při nástupní prohlídce prohlášení, v němž uvedl, že nezatajil žádnou nemoc. Na tiskové konferenci to ve středu uvedl ředitel nemocnice František Lešundák. Zároveň se omluvil postiženým a vyzval je, aby nemocnici kontaktovali.

Foto: Lucie Zikmundová, ČTK

Jiří Havránek jako primář na oddělení neonatologie mělnické nemocnice. Snímek z roku 2011

Článek

Ředitel na tiskové konferenci zrekapituloval celou kauzu. „Jiří Havránek při nástupu do nemocnice (květen 2012) podstoupil vstupní prohlídku a zároveň prohlásil i podepsal, že nezatajil žádnou nemoc,“ upozornil Lešundák. Havránek přitom trpí maniodepresivní psychózou.

První půl rok nebyly na lékaře žádné stížnosti, naopak přišlo pět pochval. Primář ale prosazoval velmi invazivní zákroky a na jeho činnost začal upozorňovat personál. Havránek na to reagoval vyhrůžkami. „Vyhrožoval jim verbálně i psaním výhrůžných dopisů, které nepodepisoval. Hrozil uvězněním i právníky,“ sdělil současný primář dětského oddělení Štěpán Kutílek.

Havránek se během svého klatovského působení - v nemocnici fakticky skončil v únoru 2013 - podepsal na deseti dětech ve věku od jednoho do dvou let, mimo jiné jim podával nepřiměřeně vysoké dávky anestetik nebo jim prováděl desítky vpichů. Policie kvůli Havránkově zmíněné vážné duševní poruše ale případ nakonec odložila.

Nemocnice je připravena zaplatit odškodné

Pokud rodiče malých dětí, které Havránek v okamžicích nepříčetnosti týral lékařskými zákroky, požádají o odškodné, nemocnice se nebude bránit jeho vyplacení.

„Podmínkou je předložení právních důvodů k vyplacení odškodného,“ řekl Právu Lešundák. „Každá nemocnice je pro tyto případy pojištěná,“ doplnil a vyzval, aby se rodiče postižených dětí přihlásili. „Každý případ osobně probereme a postavíme se k tomu čelem,“ slíbil Lešundák.

Reklama

Související témata:

Související články

Nepříčetný primář mučil dětské pacienty

Představte si, že svěříte nemocné dítě lékaři a on vám ho s klidem vrátí polomrtvé s tím, že se mu zákrok nepovedl. Tohle není žádný scénář filmového dramatu,...

Výběr článků

Načítám