Hlavní obsah

Langer si stěžuje na Ratha, ten ho označil za hlavu organizovaného zločinu

PRAHA

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) v úterý požádal mandátový a imunitní výbor Sněmovny, aby zahájil disciplinární řízení s místopředsedou poslaneckého klubu ČSSD Davidem Rathem. Disciplinární řízení se má týkat Rathových výroků na adresu Ivana Langera v souvislosti s Kubiceho zprávou.

Článek

V disciplinárním řízení může poslanci hrozit pokuta do výše jednoho měsíčního platu. Pravděpodobnost, že řízení bude zahájeno, není přitom malá, protože ve výboru nemá žádná ze stran jasnou převahu. Členem výboru je i bývalý poslanec ČSSD Michal Pohanka, který svým hlasem umožnil vznik Topolánkovy vlády.

Když Rath 13. března obhajoval návrh na zřízení vyšetřovací komise k úniku Kubiceho zprávy na adresu ministra Langera řekl: "Dále se komise musí ptát na roli pana Langera v ovlivňování vyšetřování inspekce a jeho zasahování do tohoto vyšetřování, přímého zasahování. Přitom inspekce šetřila jeho jako podezřelého..."

Podle Langera se jedná o "nehoráznou pomluvu"

Langer to označil za "naprosto nehoráznou pomluvu a lež", a kdyby je prý neřekl poslanec, ministr vnitra by si myslel, že by se Rathovo tvrzení mohlo posuzovat i jako trestný čin pomluvy.

Podle Ratha by však měl Langer místo toho podpořit vznik vyšetřovací komise k úniku Kubiceho zprávy. Rath řekl, že vycházel z dostupných údajů a za svými slovy si stojí. Langer se ho prý snaží zastrašit.

"Jsem připraven se panu ministrovi omluvit v případě, že se prokáže, že údaje, které máme k dispozici, nejsou pravdivé. Když to ale ukáže nezávislá vyšetřovací komise. Obavám se, že pan ministr se naopak bojí, že by komise ukázala, že pravdivé jsou," poznamenal Rath.

Rath má prý svědka

Fakt, že se Langer pokoušel ovlivnit vyšetřování, může podle Ratha potvrdit Langerem odvolaný šéf inspekce ministra vnitra Miroslav Borník, jemuž ministr v té věci telefonoval do nemocnice.

A trestný čin pomluvy? Langer sice řekl, že se na policii kvůli Rathovým výrokům neobrátil. Ale Rath by to od něj čekal. "Podle mého názoru je pan ministr připraven policii zneužívat k jakékoli politické činnosti v neprospěch jeho kritiků," reagoval Rath.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám