Hlavní obsah

Langer s Topolánkem pobavili poslance vyhlášením výjimečného stavu

PRAHA
Aktualizováno

Poněkud netradičně začalo čtvrteční jednání ve Sněmovně. Namísto předsedajícího se na jeho post usadil ministr vnitra Ivan Langer a oznámil přítomným zákonodárcům, že obnovil vojska ministerstva vnitra.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Ivan Langer (vlevo) s premiérem Mirkem Topolánkem.

Článek

"Dnešním ranním rozhodnutím byla znovuobnovena vojska ministerstva vnitra. Při cestě ke klíčovým a vládním budovám nebuďte překvapeni, že se potkáte s obrněnými transportéry. A už prosím, aby konečně přišel někdo, kdo tuhle Sněmovnu bude řídit," prohlásil.

Na tento žert zareagoval i premiér Mirek Topolánek, který počínání svého ministra se smíchem doplnil prohlášením: "Vyhlásil jsem výjimečný stav".

Teprve poté dorazil místopředseda Sněmovny Jan Kasal a ujal se řízení schůze, na jejímž čtvrtečním programu jsou interpelace na premiéra a jednotlivé ministry. Podle Kasala šlo o Langerovu soukromou iniciativu, která se uskutečnila mimo zasedání Sněmovny.

Vlček: Langer hrubě znevážil Sněmovnu

Šéfa Sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD) Langerovo a Topolánkovo žertování nepobavilo. Langera v tiskovém prohlášení obvinil, že "nemístně žertoval“ a "hrubě znevážil“ dolní komoru. 

"Považuji takové počínání za nevhodné a znevažující důstojnost Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Nechci dovozovat, že pokusy o vtip panaministra, které již v minulosti projevil při prezidentské volbě, nejsou náhodou či omylem, ale jsou zcela nepatřičné,“ sdělil Vlček.  

"Toto chování pana ministra je zcela nežádoucím pokusem o vtip, který pan ministr přinejmenším podcenil. Jeho žertování je hrubým znevážením autority Poslanecké sněmovny,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám