Hlavní obsah

Langer nařídil pátrání po estébácích mezi policejní elitou

Právo, Jakub Troníček
PRAHA

Ministr vnitra Ivan Langer nařídil kontrolu, která by měla prokázat, zda ve vedoucích funkcí u policie nepůsobí bývalí spolupracovníci komunistické tajné policie (StB). Zpětně chce nechat prověřit lustrační osvědčení zhruba tisíce policistů. Reagoval tak na případ šéfa české pobočky Interpolu Pavola Mihála, který má sice negativní osvědčení, ale přitom je veden v oficiálním seznamu spolupracovníků StB.

Článek

"Chceme touto prověrkou zabránit spekulacím, zda se jedná pouze o ojedinělý případ nebo zda je to jev rozšířený," uvedl v pondělí Langer s tím, že revize by měla postihnout všechna klíčová místa u policie.

"Bude se týkat všech pracovníků policejního prezidia, dále ředitelů celorepublikových útvarů a jejich zástupců, stejně jako ředitelů krajských správ a okresních ředitelů a jejich zástupců. Prověříme i civilní zaměstnance prezidia, kteří mají příplatek za vedení," řekl k tomu policejní prezident Vladislav Husák.

Zároveň dodal, že všichni tito funkcionáři už byli prověření při nástupu, ale vedení resortu chce mít jistotu, že nedošlo k některým pochybením. "Chceme mít zkrátka jistotu, že máme prezidium čisté," konstatoval Husák.

Výsledky by mohly být už za měsíc

Podle něj by měly být výsledky kontroly k dispozici zhruba v horizontu jednoho měsíce. To pro ČTK potvrdil i ředitel archivu bezpečnostních složek ministerstva vnitra Pavel Žáček. "Případné problémy a chyby mohly nastat u osvědčení vydávaných do roku 2000, kdy údaje o osobách například nebyly automaticky srovnávány s daty v centrálním registru obyvatel," vysvětlil Žáček. Dodal, že kontrolou by se totiž zjistilo, že jméno Pavel Mihál se neshoduje s datem narození Pavola Mihála.

Právě oblíbený trik s drobnou záměnou jména Mihál při žádosti o lustrační osvědčení počátkem devadesátých let použil. Lidé např. často vynechali čárku nad jménem a když upravené jméno nebylo nalezeno v seznamu spolupracovníků StB a dostali negativní osvědčení, jméno na dokumentu zpětně upravili.

Nyní si Mihál požádal o nové osvědčení, které ministerstvo vnitra podle jeho mluvčího Radka Holého odeslalo již koncem minulého týdne. "Výsledek však podle zákona může znát zatím pouze on," uvedl Holý. Poté, co Mihal dokument převezme, musí podle Husáka výsledek lustrace neprodleně oznámit svému nadřízenému. "V současné době je na nemocenské, výsledek by měl oznámit hned první den po nástupu do práce," řekl Husák s tím, že ani prezidium zatím výsledek nezná.

Pokud bude vše v pořádku, zůstane podle Husáka Mihál ve své současné funkci. "Pokud ale bude nové osvědčení pozitivní, bude muset z policejního prezidia odejít na funkci, která negativní osvědčení nevyžaduje, např. na krajskou policejní správu," vysvětlil Husák.

Složku se jménem Pavol Mihál založil pracovník StB ve správě bojující proti vnitřnímu nepříteli 23. března 1984, nový agent dostal krycí jméno Emil. Člověk, který je v materiálech StB veden jako agent, přitom podle platného lustračního zákona negativní lustrační osvědčení dostat nemůže.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám