Hlavní obsah

Langer nařídil analýzu policejních odposlechů

PRAHA

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) po setkání s prezidentem Václavem Klausem oznámil, že nařídil policejnímu prezidentovi Vladislavu Husákovi, aby nechal vypracovat do konce čtvrtletí analýzu počtu odposlechů za rok 2006 a jejich efektivnosti. Takovou analýzu bude podle Langera muset policie předkládat každý rok, měl by ji dostávat prezident, vláda, parlament a veřejnost.

Článek

Langer také zopakoval, že chce ve spolupráci s ministerstvem spravedlnosti změnit pravidla pro použití odposlechů, bude se snažit o technické a organizační zlepšení zabezpečení jejich záznamu.

Podle ministra by měli policisté, státní zástupci a soudci rozhodnutí o zavedení odposlechů důkladněji vážit. "Měli by pečlivě zvažovat tento zásah do soukromí do občanů," uvedl ministr.

Langer se s Klausem shodl na nutnosti zákonné úpravy odposlechů Příslušný zákon by měl například zakázat provádění odposlechů ze strany bezpečnostních agentur. V současné době podle ministra totiž neexistuje legislativa, která by to upravovala.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek na záměr změnit pravidla pro použití odposlechů řekl, že si počká na konkrétní návrh normy.

Klaus chtěl kvůli odposlechům odvolat bývalého šéfa policie

ODS plánuje změnit celý systém tak, aby byly stanoveny podmínky pro povolování odposlechů, průběžná kontrola v době provádění odposlechů, skartace získaných odposlechů a právo občana obrátit se na soud s návrhem na přezkoumání oprávněnosti odposlechu.

Klaus v minulosti vyjádřil obavy nad rostoucím počtem odposlechů.  Požadoval dokonce, aby byl odvolán tehdejší policejní prezident Jiří Kolář, který podle něj tuto otázku zlehčoval.

Systém odposlechů politici a státní funkcionáři už několikrát kritizovali. Vadí jim nejen jejich vysoký počet, ale hlavně jejich zabezpečení.

Nejčerstvějším kritikem odposlechů je zatím předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů Igor Němec, který před časem uvedl, že legislativní úprava nakládání s odposlechy je špatná a vágní. K odposlechům se podle něj může dostat až 3000 lidí, a to nejen policistů.

Reklama

Související témata:

Související články

ODS chce zpřísnit odposlechy

Topolánkova vláda navrhne zpřísnění odposlechů. Premiér to oznámil v pátek večer na tiskové konferenci. Zdůvodnil to kauzou údajných odposlechů politiků,...

Výběr článků

Načítám