Hlavní obsah

Langer: Bém mluví jako tajemník KSČ Štěpán

Právo, Jakub Troníček
PRAHA

Dlouhodobá rivalita mezi dvěma místopředsedy ODS, pražským primátorem Pavlem Bémem a ministrem vnitra Ivanem Langrem, přerostla do otevřené války silných slov.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr vnitra Ivan Langer

Článek

V souvislosti s nedávným jmenováním nového šéfa pražské policie Martina Červíčka totiž Bém na jednání pražského zastupitelstva napadl Langera slovy o údajném zločinu a diverzní akci ministerstva. Šéf resortu vnitra reagoval přirovnáním nezvykle ostré Bémovy kritiky k rétorice komunistického funkcionáře.

Pražský primátor výběr Červíčka kritizuje už od jeho jmenování začátkem října, vyčítá mu především nedostatek zkušeností a neznalost prostředí v metropoli.

„Ať si jmenují, koho chtějí, nikoho neprotlačuji, ale musí to být profesionál,“ řekl k tomu Bém s tím, že Červíček je podle něj neschopný vést pražskou policii. „Je to zločin, co se stalo (...) Považuji to za diverzní akci ministerstva vnitra (...),“ zaznělo na jednání z Bémových úst.

Langrovi připomněl Štěpána

Langer během odpoledne kritiku odmítl s tím, že o jmenování krajského policejního šéfa nerozhoduje ani ministr, ani hejtman, ani primátor, ale v demokratickém právním státě výhradně policejní prezident.

„Nechce se mi věřit, že by něco takového Pavel Bém vůbec řekl, protože spíš než slova pražského primátora Pavla Béma v roce 2008 mi to připomíná slova městského tajemníka KSČ Miroslava Štěpána z roku 1988,“ řekl k tomu ministr.

Bém později svá slova mírnil tím, že byla údajně vytržena z kontextu. Právu ale mezitím v souvislosti s Červíčkovým jmenováním sdělil, že jde o zjevnou chybu. „Ten způsob byl skandální a odpovědnost má ministr vnitra spolu s policejním prezidentem,“ napsal Bém v SMS.

Ředitele hledal Bém na vlastní pěst

Bém kritizoval Červíkovo jmenování už před měsícem, kdy prohlásil, že nový ředitel měl vzejít ze standardního výběrového řízení.

Sám se ale podle policejních funkcionářů svými slovy neřídil. Pražský primátor totiž už začátkem léta bez vědomí vedení policie údajně nabízel místo šéfa pražské policie současnému náměstkovi ředitele celostátního protikorupčního útvaru Tomášovi Martincovi.

Právu tuto informaci, se kterou přišlo tento týden Rádio Česko, včera potvrdil právě Martinec, stejně jako policejní prezident Oldřich Martinů. Martinec totiž své nadřízené o podivné schůzce s primátorem neprodleně informoval.

Sám Bém ve čtvrtek v této souvislosti připustil, že se s Martincem sešel, jakoukoliv nabídku ale v tomto směru odmítl jako hloupost. „Jak mohu někomu něco nabízet, když o tom nerozhoduji? S panem Martincem jsem se setkal v roli primátora jednou. Diskutovali jsme 20 minut o jeho představách, jak by se měla řešit problémová bezpečnostní situace v Praze. Dozvěděl jsem se řadu zajímavých podnětů a nápadů. Nerad bych panu Martincovi nyní ublížil, ale možná by se od něho mohl pan Červíček něco naučit. Tím to ovšem skončilo,“ uvedl Bém.

Na jasnou otázku, zda z jeho strany padla zmíněná nabídka, ale neodpověděl. „O hloupostech nemám čas se bavit. Je to pseudoproblém, jehož snahou je odvést pozornost od skandálního způsobu jmenování policejního ředitele v Praze,“ napsal pouze primátor.

Martinec si ovšem za svým tvrzením stojí. „Je pravda, že jsme mluvili o bezpečnostní situaci v Praze, ale je také pravda, že ta nabídka tam skutečně padla,“ řekl k tomu Právu Martinec.

Langer celou záležitost nechtěl ve čtvrtek příliš komentovat. „Zdráhám se na to cokoliv veřejně říct,“ řekl pouze ministr.

Zároveň ovšem dodal, že si nedokáže představit, jak chtěl Bém výběr kandidáta v praxi ovlivnit. „Možná tu představu měl, nevím na základě jaké zkušenosti ji získal, ale zřejmě ji měl, jinak by asi nejednal tak, jak jednal,“ řekl Langer. Podle Martince se Bém na schůzce o konkrétním způsobu, jak by mu chtěl místo pražského ředitele zajistit, nijak nezmínil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám