Hlavní obsah

Langer a Zaorálek si nadávali kvůli korupci do žvanilů a hulvátů

Praha
Aktualizováno

Projednávání protikorupčního balíčku ministra vnitra Martina Peciny rozpoutalo ve Sněmovně vášně. Do vlasů si vjeli především místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) a exministr vnitra Ivan Langer (ODS). Navzdory tomu a průtahům pod taktovkou ODS se zřejmě balíček v úterý na mimořádné schůzi dostane do druhého čtení.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

Občanští demokraté, byť mají k předloze výhrady, balíček podpoří. Po zhruba hodinovém projevu místopředsedy strany Langera obhajoval balíček Pecina. Ohrazoval se hlavně proti nařčením, že opatření příliš posilují policii. ODS ovšem zároveň zdůrazňuje, že Pecinův návrh zavádí instituty, které už uzákonila během své vlády.

V případě protikorupčního agenta to Pecina připustil, ale dodal, že současná podoba nezaručuje policistovi beztrestnost. "Proto nebyl institut ani použit, nebo účinně použit,“ řekl poslancům. Podobně je na tom údajně i nynější institut účinné lítosti, kterou má nahradit institut korunního svědka.

"Propolicejní balíček na špiclování občanů"

Na podporu Peciny vystoupil i šéf legislativní rady vlády Pavel Zářecký s tím, že prostředky zahrnuté v balíčku jsou vyvážené s lidskými právy. Dodal nicméně, že podle zkušeností z USA s každým opatřením proti korupci se jen zvýší cena za tyto služby.

Právě otázka vyváženosti je pro ODS jablkem sváru. Zdeněk Prosek (ODS) k tomu podotkl, že Zářecký vychází z toho, že orgány činné v trestním řízení jsou vůči korupci imunní. "Jenže z médií vyplývá, že to tak není. Právě tyto orgány dostanou obrovské pravomoci,“ řekl poslanec.

Podle jeho kolegy Marka Bendy dají opatření orgánům jen více možností "ke špiclování občanů“. Místopředseda ODS Petr Nečas pak celý soubor překřtil na "Pecinův propolicejní balíček“.

Zaorálek posléze poukázal na to, že Česko je na tom ohledně korupce podle něj stále hůř. "Jsme v hnojůvce až po nos," zdůraznil. Langer o korupci podle něho jen žvanil.

"Kde chybí argumenty, zvedá se hlas," reagoval Langer s tím, že Zaorálek je v jeho očích hulvát. "Jste pouhopouhý hysterický žvanil," doplnil výtku místopředseda ODS.

Sněmovnu čeká dalších pět sporných návrhů

Poslance tento týden čekají čtyři mimořádné schůze, které svolali, protože se běžná lednová schůze zadrhla. Na úterním zasedání zorganizovaném na podnět soc. dem. poslanci zařadili do programu také zvýšení mateřské na loňskou úroveň, proplácení celé doby nemoci a zrušení zdravotních poplatků.

V úterý ale poslanci nemohou hlasovat o zákonech zařazených ve třetím čtení, na tato hlasování jsou v jednacím řádu vymezeny středa a pátek. Předsedající Miloslav Vlček (ČSSD) proto navrhoval body ve třetím čtení přesunout na jiný den. Vetovaly to ale kluby ODS a Strany zelených.

Odpoledne nicméně poslanci schválili návrh ČSSD na přesun "třetích čtení" na páteční dopoledne. ODS upozorňovala, že v okamžiku, kdy nebudou projednány předcházející body, nastane patová situace a schůze bude muset být zřejmě přerušena.

Schválené body mimořádné schůze
NávrhAutorFáze schvalovacího procesu
Zvýšení mateřskéKDU-ČSLTřetí čtení
Proplácení prvních tří dnů nemocenské s přílepkem o zvýšení mateřskéKSČMTřetí čtení
Zrušení stropů pro platby sociálního pojištěníKSČMTřetí čtení
Zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictvíKSČM i ČSSDDruhé čtení
Jednorázový příspěvek k důchodu ve výši 2 400 KčČSSDDruhé čtení
Priotikorupční balíčekMinisterstvo vnitraPrvní čtení

ODS hodlá projednávání sporných návrhů levice a KDU-ČSL opět zdržovat dlouhými proslovy.

Ve Sněmovně zuří v posledních dnech válka o každé slovo. Na straně levé se poslanci snaží jednání uspíšit, aby prosadili své předvolební sliby například vyplacení jednorázového příspěvku k důchodu ve výši 2 400 korun, proplácení prvních tří dnů nemocenské či zvýšení mateřské. Na straně pravé se poslanci snaží schvalovací proces brzdit za podpory Fischerova kabinetu s tím, že návrhy zvýší schodek rozpočtu.

Jasnou perspektivu tak má jen mateřská, kterou chtějí vrátit na původní úroveň z loňska i zelení a lidovci. Křesťanští demokraté hodlají podpořit také všechny návrhy protikorupčních opatření, uvedl jejich šéf Cyril Svoboda.

ODS proti "oranžovo-rudé zběsilosti"

Poslanci ČSSD zařadili do programu mimořádné schůze kromě svých návrhů také vládní novely. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek ovšem již předem avizoval, že zařazení vládních návrhů na program je účelové a jeho strana a zřejmě i ODS budou hlasovat už i proti schválení programu.

"Obáváme se, že ta oranžovo-rudá zběsilost bude pokračovat,“ prohlásil v ČT místopředseda ODS Ivan Langer s tím, že strana uvažuje i o uzákonění normy, která by nařizovala, "aby se tři měsíce před volbami dělalo něco jiného než schvalovaly zákony“.

Svolávání schůzí 2:2

Dvě schůze Vlček svolal na žádost poslanců ČSSD. Ti do jejich programu navrhli například zvýšení mateřské na úroveň loňského roku, zrušení regulačních poplatků, projednání vládního protikorupčního balíčku či zrušení pojistných stropů.

O svolání dvou schůzí požádala následně i ODS. Ta by ráda řešila například údajnou korupci v kauze chystaného nákupu letounů JAS-39 Gripen. Svou zprávu o tomto tématu by měli přednést ministr vnitra, policejní prezident, ministryně spravedlnosti a nejvyšší státní zástupkyně.

Protikorupční balíček úřednické vlády

Institut korunního svědka by za určitých podmínek zaručoval tomu, kdo se podílel na závažné organizované trestné činnosti, beztrestnost výměnou za klíčové svědectví. Svědek by musel vydat prospěch z trestné činnosti, nepokračovat v jejím páchání a nahradit škodu. Jeho svědectví by muselo vést k usvědčení kompliců.

Institut by bylo možné použít u všech zločinů s horní hranicí trestní sazby minimálně osm let vězení a u vyjmenovaných zločinů, které mají podle ministerstva vnitra vysoký korupční potenciál. Mezi ně předloha řadí pletichy v insolvenčním řízení, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, zneužití pravomoci veřejné osoby či uplácení.

Protikorupční agent by podle návrhu mohl beztrestně "předstírat zájem podílet se na trestném činu". Podmínkou pro užití agenta by bylo, že by se osoba dopustila trestného činu i sama bez agentova přičinění.

Rozšířit by se měl i okruh trestných činů, u kterých je možné použít policejní odposlechy. Předloha reaguje na to, že trestní zákoník zvýšil hranici pro zvlášť závažné zločiny z osmi na nejméně deset let vězení, pokud jde o horní hranici trestní sazby. Tímto posunutím vypadla řada skutkových podstat z kategorie zvlášť závažných trestných činů a není na ně už možné použít odposlechy. Balíček počítá s tím, že odposlechy by bylo možné použít u těch zločinů, kde je horní hranice trestní sazby minimálně osm let vězení.  

Návrh také počítá s novelizací daňového řádu. Podle nyní platné úpravy by se od 1. ledna 2011 zúžil policistům přístup k informacím z daňového řízení. Balíček toto omezení ruší.

Na řadu by měl přijít i návrh horního zákona. Ten by měl zabránit prolomení limitů těžby uhlí. Ačkoliv část poslanců ODS ho původně odmítala, nyní ho zařadila na program.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám