Hlavní obsah

Landa couvá z výzvy k zahlcení hygien. Jsem jen zesilovač, tvrdí

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Zpěvák Daniel Landa se distancoval od výzvy jeho iniciativy Zlatý Špendlík k zahlcení krajských hygienických stanic žádostmi podle informačního zákona. Podle slov pro iRozhlas.cz je pouze „zesilovačem“ a nejde o žádnou šikanu, přestože to výzva má v názvu.

Foto: Petr Horník, Právo

Daniel Landa na protestní akci iniciativy Chcípl PES

Článek

Inciativa zpěváka Daniela Landy Zlatý Špendlík minulý týden vyzvala občany, aby se prostřednictvím žádostí podle informačního zákona obraceli na krajské hygienické stanice.

Landovi příznivci tak učinili a žádostí poslali tisíce, což zapříčinilo zahlcení hygien, které mají trasovat nakažené a nestíhají to.

Ministerstvo podalo trestní oznámení na Landovu iniciativu kvůli sabotáži

Domácí

Iniciativa akci nazvala „Výzva k akci: zahlťme neprodleně hygieny aneb Šikanou proti šikaně”.

Není to výzva k šikaně, jen se to tak jmenuje

Landa se v úterním rozhovoru pro server iRozhlas.cz od této výzvy distancoval. Ačkoliv autorem na internetových stránkách iniciativy je „Dan”.

Nápad prý nepochází jen z jeho hlavy. „Ten text vzešel z širšího okruhu, z právně erudovaných lidí, to není jen moje aktivita,” vysvětloval. Sám sebe pak označil pouze za „zesilovač” iniciativy.

Podle něj také iniciativa nevyzvala občany, aby hygieniky šikanovali. „Nevyzvali jsme je, aby je šikanovali. Ten článek se jenom jmenuje šikanou proti šikaně. Obsahem toho článku je, aby se lidé domáhali svých práv,” hájil se Landa.

Landa vyrazil jednat s Babišem. Vláda se chová totalitně, míní

Domácí

Nemohl prý také předvídat, kolik lidí výzvu vyslyší. „Nemůžeme tušit, jak velké množství se začne skutečně dotazovat. To je ale nějaký systémový problém. Jestliže jim naruší pár e-mailů chod...,” doplnil zpěvák.

Hygieny ve skutečnosti obdržely přibližně deset tisíc dotazů na to, kde který hygienik ve který den byl a co zkontroloval.

Ministerstvo zdravotnictví podává na iniciativu trestní oznámení kvůli možné sabotáži.

Hygieny totiž musí na každou žádost podle informačního zákona řádně odpovědět, nezbývají jim tak kapacity na trasování rizikových kontaktů v době, kdy epidemie opět výrazně sílí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám