Hlavní obsah

Laboratoř Chambon by mohla vracet VZP desítky miliónů, odhalila kontrola

Zdravotnická laboratoř Chambon, o kterou se kvůli možnému napojení na pražského lobbistu Romana Janouška zajímá policie, by mohla Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) vracet několik desítek miliónů korun. Kontrola pojišťovny totiž nesrovnalosti v úhradách za krevní testy. V pátek o tom informoval mluvčí VZP Vlastimil Sršeň.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Oprávněnost úhrad Chambonu kontrolují i další zdravotní pojišťovny. Zařízení má smlouvy o proplácení testů od roku 2009, jen od VZP dostává ročně podle Sršně kolem sta miliónů. Laboratoř podle médií založil a úspěšně prodal podnikatel Roman Janoušek. [celá zpráva]

"Vedeme s laboratoří jednání. Rozporovaná částka je ve výši 45 miliónů korun. Diskuse se vede o tom, jaká suma je oprávněná," uvedl Sršeň. Podle něj revizní lékaři v úhradách našli nesrovnalosti. Kontrola začala v roce 2011, tedy ještě za bývalého vedení VZP. Najednou se totiž vykazovaly vyšší částky za vyšetření. Kontroloři akci ukončili na konci minulého roku.

Testy stojí i desítky tisíc

"Poměrně významný nárůst úhrad" za laboratorní vyšetření zaznamenaly podle mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZP MV) Hany Kadečkové i pojišťovny ze Svazu zdravotních pojišťoven. I ony začaly laboratoře kontrolovat. "Proto také probíhá šetření na ověření oprávněnosti vykázané péče i v této laboratoři. Výsledky šetření zveřejníme," uvedla Kadečková. Podle ní má ZP MV s Chambonem smlouvu od dubna 2010. Kolik mu zaplatila, nedovoluje prý kontrakt zveřejnit.

Genetický krevní test vyjde až na tisíce korun, biologický stojí sto až tisíc korun. Vyšetření si objednávají u laboratoře lékaři a nemocnice, posílají jí vzorky. Chambon pak vše vyfakturuje příslušné zdravotní pojišťovně.

Policie chtěla po VZP dokumenty

Podle médií přišli minulý čtvrtek, kdy byla razie v budově vlády, policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu i do Chambonu. Prověřovali ho prý kvůli napojení na Janouška. Podle televize Nova pojišťovny laboratoři zaplatily 511 miliónů korun, desítky milionů plynuly na konta tří lidí - Janouška, Petra Ullricha a Luboše Paška. Část akcií pak majitelé v roce 2009 prodali. Nové vedení laboratoře podle médií pochybení odmítá.

Podle Sršně se policie obrátila na právní oddělení VZP zhruba před třemi týdny. Vyžádala si faktury a další dokumenty. "Co policisté chtěli, to dostali," dodal Sršeň. Kdo laboratoř vlastní, pojišťovna prý nevěděla. "My nezkoumáme majetkovou strukturu zdravotnických zařízení. To pojišťovně nepřísluší," podotkl Sršeň.

Podle médií je Janoušek napojen i na firmu Kardio Port, která dodávala techniku IKEMu. V komisi, co tohoto dodavatele vybírala, byl před lety také nynější šéf VZP Zdeněk Kabátek. Podle Lidových novin i on patří k podezřelým. Kabátek se proti tomu ostře ohradil.

"O zakázce rozhodovalo dalších deset osob, pan Kabátek tak měl minimální možnost ovlivnit tuto zakázku a jakkoli do ní zasáhnout," řekl Sršeň. Podle něj šéf VZP ve vyšetřování nynějších afér nefiguruje, nebyl nikdy trestně stíhán. Informace v médiích bere prý jako poškození své pověsti a útok na svou osobu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám