Hlavní obsah

Kvůli územnímu plánu padají na pražské radnici silná slova

Právo, Petr Janiš
Praha

Koalice ODS a TOP 09, která na pražské radnici vznikla loni v listopadu, prochází prvním vážnějším sporem. Musí za týden zopakovat na mimořádném jednání zastupitelstva proceduru, při níž se má zrušit dosud chystaný koncept územního plánu a rozhodnout o přípravě plánu jiného, metropolitního.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Plán má zamezit dílčím změnám funkčního využití pozemků, na nichž podle analýzy TOP 09 Praha v letech 2005 až 2010 měla přijít až o 2,7 miliardy korun, které skončily v šedé ekonomické zóně.

Jenže minulý čtvrtek náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09) oba body po diskusích klubů musel stáhnout. Metropolitní plán se tedy zatím chystat nezačal a pracovat by se mělo na konceptu plánu, který začal vznikat v minulém volebním období.

Dopis z ministerstva zabrzdil radní ODS

Důvodem byl dopis podepsaný náměstkem ministra pro místní rozvoj Miroslavem Kalousem (ODS), který proces zpochybnil. Odrazilo se to na postoji klubu ODS, v němž náhle nebylo dost hlasů.

Hudeček upozornil, že dopis, který na radnici dorazil těsně před jednáním, je zmatečný. „Je to bezprecedentní krok, nejsme si vědomi, že by se někdy takto orgán státní správy vyjadřoval k rozhodnutí samosprávy, které ještě neproběhlo,“ uvedl Hudeček.

Příčinu viděl v politické rovině, která se neřídí věcnou diskusí. „Směřuje to bohužel ke smutnému konstatování, že role pana primátora jako bojovníka proti korupci je významným způsobem oslabena. Uvidíme, jestli nadále bude schopnost nějaká s koaličním partnerem se zkonsolidovat k nějakému útoku proti kmotrům,“ uvedl Hudeček.

"Jen je prý třeba vyjasnit pochybnosti"

Pokud změna přístupu k územnímu plánu zastupitelstvem neprojde ani za týden, bude se TOP 09 podle Hudečka muset „velmi vážně zamyslet“ nad koalicí s pražskou ODS. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) odmítl, že by v koalici panovala neshoda.

„Pokud se pan Hudeček domnívá, že za kroky ministerstva stojí tlak zájmových skupin, jistě má k tomuto svému dojmu důkazy a já očekávám, že je předloží, abych k tomu mohl podniknout potřebné kroky. Já tyto důkazy, ani jejich náznaky k dispozici nemám,“ uvedl Svoboda.

I šéf zastupitelů ODS Ondřej Pecha Právu řekl, že ODS podporuje nastolený trend. Jen je třeba vyjasnit pochybnosti ministerstva. „Ministerstvo je v gesci územního plánu náš nadřízený orgán,“ uvedl Pecha s obavou, že by vyšší instance také mohla pražská usnesení zrušit. Klub zastupitelů ODS podle Pechy Hudečkovy záměry neodmítl.

„Většina podpořila Hudečkovy materiály. My jsme svůj postoj nezměnili, ale musí to být právně křišťálově čisté,“ řekl Pecha. Podle stavebního zákona obce musejí mít nové územní plány na konci roku 2015.

Ministerstvo se údajně obává sporů

Ministerstvo mělo obavu, aby kvůli změně přípravy územně plánovací dokumentace nemohly nastat spory. Podle Hudečka to už tři právní posudky odmítl. Právník Ivan Karfík Právu řekl, že se jedná o hypotetickou možnost.

„Domníváme se, že české právo nic takového neumožňuje, ale je otázkou, zda by se z předpisů evropského práva nárok takového typu nedal vypreparovat,“ přiblížil Karfík.

Město by mohl zažalovat například investor, který předpokládal s funkčním vymezením pozemku, který si pořídil, jak o něm mluví koncept. „Nemůžeme vyloučit, že institut tzv. legitimního očekávání, který se uplatňuje hlavně ve sporech o mezinárodní investice, by se nemohl dotknout přípravy územně plánovací dokumentace. Existují různá stanoviska,“ dodal Karfík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám