Hlavní obsah

Kvůli stoupající hladině Vltavy vyklízí Praha náplavky a zavřela vrata u Čertovky

Praha
Aktualizováno

Povodňová vrata na Čertovce byla v pátek kvůli stoupající hladině Vltavy uzavřena. Pražský magistrát proto nechal vyklidit náplavky. Informovala o tom mluvčí magistrátu Tereza Králová. Tomáš Hudeček (TOP 09), který je pověřený funkcí primátora, uvedl, že voda bude stoupat i kvůli upouštění přehrad.

Foto: Petr Horník, Právo

Zavírání protipovodňových vrat na Vltavě u Čertovky se v případě zvýšeného průtoku odehrává pravidelně

Článek

"Vzhledem k situaci na vodních tocích v povodí Vltavy a stoupajícímu průtoku vody ve Vltavě v Praze je nutné učinit preventivní protipovodňová opatření," uvedla dopoledne Králová. Řidiči měli čas na odvezení svých automobilů do 11:00, poté začaly být vozy odtahovány.

V Praze stoupá hladina VltavyVideo: Novinky

Ve stejné době byla uzavřena protipovodňovými vraty Čertovka. Dále byly uzavřeny náplavky na území Prahy 1 a 2, a to v úseku od nábřeží Ludvíka Svobody po Výtoň v Podskalí. V Praze 5 pak na dvou sjezdech u loděnice nad Palackého mostem.

Podle Hudečka je ve Vltavě více vody zejména kvůli Berounce, která  tvoří pětinu průtoku Vltavy v hlavním městě. Kvůli upouštění přehrad Orlík a Vrané by mohla voda ještě mírně stoupat až na první povodňový stupeň. V případě potřeby je město připraveno budovat mobilní zábrany.

Průtok ve Vltavě v Malé Chuchli byl v 7:00 441 metrů krychlových za sekundu a předpoklad je, že mezi 12:00 a 13:00 budou dosaženy hodnoty průtoku 1. stupně povodňové aktivity. Vltavou v Praze tak poteče 450 metrů krychlových za sekundu.

"Odbor bezpečnosti a krizového řízení magistrátu je v nepřetržitém kontaktu s Dispečinkem Povodí Vltavy, Českým hydrometeorologickým ústavem a dalšími institucemi a organizacemi a situaci monitoruje," dodala Králová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám