Hlavní obsah

Kvůli radaru má ČR navštívit i americký ministr obrany Gates

– PRAHA

Podle důvěryhodných zdrojů má v říjnu přijet do České republiky americký ministr obrany Robert Gates, aby s českými politiky vedl debatu o případném umístění americké radarové základy ve vojenském prostoru Brdy. Americké velvyslanectví odmítlo jeho případnou návštěvu komentovat. Ministerstvo obrany ČR však nepřímo tuto informaci v pátek potvrdilo Právu.

Článek

Podle ČTK má Gates přijet do ČR jednat zřejmě 20. a 21. října, ale Právu ministerstvo obrany sdělilo, že termín bude jiný, neuvedlo však jaký.

Kvůli radaru již ČR navštívilo několik delegací. Mezi nimi v červnu i prezident a hlavní obhájce tohoto záměru Američanů George Bush. Bush tehdy mimo jiné řekl, že si uvědomuje, jak důležité bude pro radarovou stanici získat českou veřejnost. Prahu v dubnu navštívila taktéž americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

V pátek v Praze pokračovala v jednání tříčlenná delegace kongresmanů, kterou vede demokratka a předsedkyně Výboru pro strategické síly Ellen Tauscherová.

Na jednání s českou delegací však nepotvrdila, zda USA vyčlení prostředky na vybudování radarové základny a raketového sila v Česku a Polsku.

Tauscherová míní, že i když Kongres nyní seškrtal část peněz na stavbu sila v Polsku a dal je na jinou věc, zbývající finance mohou být dodány později, až budou hotové dohody s Českem a Polskem o umístění základen.

Česká vláda s Američany vyjednává o podmínkách stavby radarové základny, i když většina veřejnosti a opozice radar nechce. Oboustranné vyjednávání potrvá ještě několik měsíců, než se rozhodne, zda Praha radar povolí.

Robert Gates

Gates, narozený 25. září 1943, po většinu svého života pracoval ve zpravodajských službách. V CIA působil od roku 1966 celých dvacet sedm let. V letech 1986 až 1989 byl jejím tajemníkem a v roce 1991 se stal jejím ředitelem. Šéfoval jí dva roky. Zůstává jediným řadovým zaměstnancem CIA, který se vypracoval až do čela organizace. Během svého působení v CIA byl také devět let členem Národní bezpečnostní rady Bílého domu.

Po ochodu z čela CIA působil jako vysokoškolský profesor. Od roku 1999 učil dva roky na Texaské universitě A jako zastupující šéf přidružené Školy George Bushe pro vládní a veřejné služby. V lednu 2004 byl jedním z vedoucích rady pro zahraniční vztahy a podílel se i na práci studijní skupiny pro Irák, tzv. Bakerovy komise.

V pořadí 22. ministrem obrany USA se stal 18. prosince 2007. Nahradil Donalda Rumsfelda.

Gates má se ženou Becky dvě dospělé děti.

Reklama

Související články

Americký prezident George Bush přistál v Praze

Americký prezident George W. Bush přistál v pondělí před devátou hodinou večer na starém ruzyňském letišti v Praze. Z USA ho do ČR dopravil prezidentský Boeing...

Výběr článků

Načítám